Wetenschapsvoucher onderzoek Functionele Echografie en het succes van Sacrale neuromodulatie bij Fecale Incontinentie (FESaFI)

  • 18 juli 2024

Als laatste in onze serie over de recent uitgereikte wetenschapsvouchers vertelt winnares Jaimy Simmering over het onderzoek “Functionele Echografie en het succes van Sacrale neuromodulatie bij Fecale Incontinentie (FESaFI)”.

Je constant afvragen waar het dichtstbijzijnde toilet is, geen witte broek meer durven dragen of zelfs helemaal niet meer de deur uit durven: het is dagelijkse praktijk voor mensen met ongewenst ontlastingsverlies. Een behandeling hiervoor is sacrale neuromodulatie (SNM), een soort pacemaker voor de anale sluitspier. We weten dat deze behandeling vaak helpt, maar hoe het precies werkt weten we eigenlijk niet. Daar hopen we met dit onderzoek meer over te leren.

Dankzij de bijdrage van de wetenschapsvoucher wordt de toepassing van functionele bekkenbodem-echografieën verder ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk om de relatie tussen de bekkenbodemfunctie en ongewenst verlies van ontlasting verder te onderzoeken. Bovendien krijgen we meer inzicht in de effecten van sacrale neuromodulatie.

“Iedereen zou zonder zorgen weer een witte broek aan moeten durven doen”

 

Jaimy: “Er rust een groot taboe op verlies van ontlasting. De schaamte en het ongemak zijn erg groot. Daarom is elke kleine bijdrage om patiënten te helpen en de behandeling te verbeteren heel belangrijk."

“Het is voor mij persoonlijk een grote eer om in mijn eerste jaar als Reggeborgh Research Fellow binnen de brede bekkenbodem groep ZGT-specialisten deze beurs als hoofdaanvrager in ontvangst te mogen nemen. Sacrale neuromodulatie is een dure en intensieve behandeling die bij ongeveer 75% van de mensen klachtenvermindering geeft, maar dus nog niet bij iedereen en niet altijd alle klachten wegneemt. Als we beter begrijpen hoe SNM werkt, kunnen we beter adviseren en uiteindelijk de kans van slagen van de behandeling vergroten.”