Wetenschap

Impressie Wetenschapsdag 2021

Woensdag 6 oktober was de elfde editie van de ZGT Wetenschapsdag. Dit jaar in hybride vorm: een deels digitale en deels fysieke bijeenkomst. Het middagprogramma stond in het teken van de jonge onderzoeker. ’s Avonds werd Studio Wetenschap live vanuit ZGT Almelo uitgezonden. Met ruim 150 deelnemers bleek deze editie wederom succesvol.

Een bijzonder wetenschappelijk jaar voor ZGT

Dagvoorzitter Emiel van Trijffel (manager ZGT Academie) had de eer om de Wetenschapsdag te openen. Hij stond even stil bij een bijzonder wetenschapsjaar: ZGT heeft de STZ status verworven, waardoor het aansluit bij een vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Belangrijke thema’s binnen STZ zijn: patiëntgerichte topklinische zorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Mooi om te zien dat er op het gebied van wetenschap een positief stijgende trend te zien is in ZGT. Het aantal wetenschappelijke publicaties is afgelopen jaar wederom toegenomen, meer dan 150 stuks zijn gepubliceerd.

Volg je droom als inspiratie voor de jonge onderzoeker

Keynote spreker Florian Dirkse hield een inspirerend verhaal over het volgen van je droom. Als medeoprichter van onder andere The Ocean Cleanup en The Green Miles nam hij de aanwezigen mee in hoe je een droom kunt waarmaken binnen je werkomgeving. Hierna werden wetenschappelijke voordrachten verzorgd door, voornamelijk, jonge onderzoekers.

Prijswinnaars

Na alle fysieke voordrachten en digitale pitches waren er drie prijzen te verdelen. De ZGT onderzoeksprijs, toegekend door een vakjury van wetenschappers, ging naar Tim Boers. Hij deed zijn onderzoek naar 3D matrix ultrasound voor schildklierdiagnostiek en therapie. De publieksprijs voor de beste wetenschappelijke voordracht ging naar Marieke van Nieuwland. Haar onderzoek ging over interferon type 1 in patiënten met reuscelarteriitis. De prijs voor de beste videopitch ging naar Lisan Morsinkhof, zij deed onderzoek naar het effect van een pessarium op de positie en oriëntatie van de bekkenorganen bij patiënten met bekkenbodemverzakking.

De prijzen werden uitgereikt door Hilde Dijstelbloem (voorzitter Raad van Bestuur). “Ik ben blij om twee redenen: hoe mooi is het om in deze corona tijd toch je onderzoek te kunnen presenteren aan een zaal met wetenschappers, met mooie feedback en vragen. En omdat mijn onderzoekshart sneller gaat kloppen van deze geweldige middag van, voor én door ZGT; een middag vol wetenschap. Ik ben onder de indruk van de variabiliteit, uitgebreidheid en kwaliteit van het onderzoek binnen ZGT.”

Studio Wetenschap

Bij Studio Wetenschap in de avond ging het om de koppeling tussen wetenschap en praktijk; hoe kunnen we wetenschap in de genen van het ziekenhuis verankeren? Dit jaar stonden drie overstijgende wetenschappelijke thema’s centraal: zorgtransformatie, eHealth gericht op thuismonitoring en patiëntbetrokkenheid bij onderzoek. Voor elk van de thema’s schoof een externe gerenommeerde onderzoeker aan tafel om het onderwerp in te leiden, waarna er ruimte was voor discussie over dit onderwerp. Onder leiding van presentatoren Miriam Vollenbroek (wetenschapscoördinator ZGT Academie) en Hilde Dijstelbloem gaven de wisselende tafelgasten hun visie op de onderwerpen. Miriam Vollenbroek sloot de avond af: “Trots dat we zoveel kennis en kunde in huis en in de regio hebben. Als we dat nog meer kunnen samenbrengen in de regio, kunnen we veel moois bereiken. Op naar goede toekomstbestendige zorg met veel patiëntbetrokkenheid”.

Op de jaarlijkse ZGT Wetenschapsdag presenteren medewerkers van ZGT hun onderzoeksresultaten. De ZGT Wetenschapsdag is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over wetenschappelijk onderzoek in ZGT. Daarmee bevordert ZGT de deskundigheid van zijn professionals met als doel nog betere zorg leveren voor haar patiënten.

Terugblik

Lees hier het programmaboekje van de ZGT Wetenschapsdag of kijk hieronder de ZGT Wetenschapsdag terug.