Wetenschapsvoucher onderzoek ‘RMT-Heupfractuur'

  • 2 juli 2024
wetenschap

Op 11 juni werden de wetenschapsvouchers uitgereikt. Joost Botman (vaatchirurg), Dieuwke van Dartel (Reggeborgh Research Fellow, technisch geneeskundige) en Jaimy Simmering (Reggeborgh Research Fellow, technisch geneeskundige) waren de gelukkigen. De vouchers zijn onderdeel van het ZGT Wetenschapsfonds en bieden onderzoekers een financiële bijdrage voor hun onderzoek. In een serie vertellen de gelukkige winnaars over hun onderzoeken.

Wij starten met Dieuwke van Dartel die in juni een CMS wetenschapsvoucher uitgereikt kreeg.
Zij vertelt over haar onderzoek ‘RMT-Heupfractuur", gericht op Remote Monitoring Thuis na een Heupfractuur.’

“Het winnen van de CMS voucher betekent dat we ons onderzoek kunnen uitbreiden naar de thuissituatie. De afgelopen jaren hebben wij ons vooral gefocust op de keten Ziekenhuis – Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ). Dat gaf ons veel inzicht in het herstel van ouderen die tijdelijk in het verpleeghuis gaan revalideren na hun heupoperatie. Jaarlijks zien we ook dat ongeveer 25% van de ouderen met een gebroken heup na ziekenhuisopname met ontslag naar huis gaat. Helaas weten we nog niet hoe deze ouderen thuis herstellen. Deze voucher maakt het mogelijk om een eerste stap te zetten naar onderzoek in de thuissituatie.” 

“We willen dus meer inzicht krijgen in het herstel van ouderen die met ontslag naar huis gaan. Dit willen we doen door de fysieke activiteit van deze ouderen continu te meten met een activiteiten sensor. Ook verzamelen we klinische gegevens, gegevens over het herstel en de (niet-)professionele hulp die ze krijgen. Uiteindelijk verwachten we dat de resultaten ons gaan helpen in het beter begeleiden van patiënten en het optimaliseren en personaliseren van de zorg.”

“Het onderzoek is belangrijk omdat we in Nederland te maken hebben met een toename van het aantal ouderen en daarmee ook een toename van het aantal oudere patiënten met een gebroken heup. Ook zien we een afname in het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers. Het is daarom belangrijk om de zorg zo optimaal mogelijk te organiseren.”

De woorden van Dieuwke benadrukken het belang van deze voucher voor verder onderzoek: “We zijn erg blij dat we door middel van deze voucher een eerste stap kunnen maken richting het thuis monitoren van het herstel van ouderen met een gebroken heup”.

ZGT is sinds 19 maart toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. In 2021 ontving ZGT’s Centrum voor Geriatrische Traumatologie de topklinische status voor behandeling van ouderen met een gebroken heup.