Wetenschapsvoucher onderzoek Superficial Venous Arterialization (SVA)

  • 10 juli 2024
wetenschap

In juni kreeg Joost Botman een wetenschapsvoucher uitgereikt. De vouchers zijn onderdeel van het ZGT Wetenschapsfonds en bieden onderzoekers een financiële bijdrage voor hun onderzoek. In een serie vertellen de gelukkige winnaars over hun onderzoeken. Dit keer vertelt Joost Botman over zijn onderzoek naar Superficial Venous Arterialization (SVA).

Chronische ledemaatbedreigende ischemie (onvoldoende doorbloeding van de benen/voeten die zonder interventie leidt tot afsterven van het been), vaak in combinatie met diabetes, kan in nog te veel gevallen leiden tot ernstige voetwonden en amputaties. Superficial Venous Arterialization (SVA) kan een oplossing zijn voor patiënten waarbij andere behandelingen niet mogelijk zijn. Hierbij wordt het oppervlakkige veneuze stelsel in de voet als aanvoerroute voor bloed gebruikt (spookrijden).

Joost: “Patiënten waarbij een amputatie tot de optie behoort, worden beoordeeld om te bepalen of zij in aanmerking komen voor deze nieuwe procedure. Hierbij wordt het oppervlakkige veneuze stelsel in het been gebruikt als aanvoerroute voor arterieel bloed naar de voet. Deze operatie is een variant op de diepe veneuze arterialisatie en wordt alleen in Almelo uitgevoerd.”

“Met of zonder been, dat is de vraag...”     (vrij naar W. Shakespeare)

“Voor mijn patiënten is deze voucher heel goed nieuws” vertelt Joost Botman. “We kunnen nu grondig onderzoek doen naar deze nieuwe operatietechniek om bij patiënten een amputatie te voorkomen. Mogelijk kan deze operatie bij meer patiënten worden ingezet dan we nu denken. Een amputatie betekent voor de patiënt vaak het verschil tussen thuis blijven wonen of opgenomen worden in een verpleeghuis. Bijkomend voordeel is de grote kostenbesparing van alle dure zorg rondom amputaties. Daarnaast staat ZGT bekend om haar expertise in diabetische voetenzorg en willen we graag een vooraanstaande rol blijven spelen in Nederland. Ons doel is om dit onderzoek uit te breiden naar een grootschalige studie (RCT).

ZGT is sinds 19 maart toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. In 2022 ontving ZGT’s Diabetische voetzorg de topklinische status.