


U kunt verwezen zijn door uw huisarts of n.a.v. de uitslag van het bevolkingsonderzoek Darmkanker. Link naar BVO Darmkanker https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/
Endeldarmkanker kan vastgesteld worden door in de darmen te kijken (colonoscopie), of door radiologisch onderzoek en bloedonderzoek.
Voor het stellen van de diagnose wordt weefsel uit de darm verwijderd tijdens een colonoscopie (biopt). De patholoog-anatoom onderzoekt dit weefsel vervolgens onder een microscoop. Zo wordt duidelijk of het gaat om een darmpoliep of kwaadaardig weefsel. Als er sprake is van endeldarmkanker, wordt met dit onderzoek ook duidelijk of deze is ingegroeid in de diepere lagen van de darmwand.
https://iprova/iProva/portal/#/document/a88eac85-1ab6-4c6a-8a46-bfe02729dc85
Uitzaaiingen
Zowel bij kanker in de dikke darm als bij kanker in de endeldarm wordt met CT-scans onderzocht of er uitzaaiingen in de lymfeklieren, lever of longen te zien zijn.
Aanvullend onderzoek is nodig voor het opstellen van een goed behandelplan en voor het inschatten van de kans op een behandeling die gericht is op genezing. klik hier voor meer uitleg van de CT-scan
Multidisciplinair Overleg (MDO)
Bij de behandeling van endeldarmkanker is er overleg binnen het multidisciplinaire maag/darm-oncologie team over de best mogelijke aanpak. Als alle onderzoeksgegevens bekend zijn wordt de situatie van iedere patiënt vanuit de verschillende medische specialismen bekeken. Het multidisciplinair maag/darmoncologie team bestaat uit:
- MDL-artsen
- chirurgen
- internist-oncologen
- pathologen
- radiologen
- radiotherapeuten
- oncologieverpleegkundigen
- verpleegkundig specialist