Verpleegkundigen lopen in de gangVerpleegkundigen in gesprek met patiëntVerpleegkundigen in gesprek met patiënt

  • 1.

    Masker (CPAP)

    Bij de behandeling van matig en ernstig slaapapneu leveren CPAP-apparaten veruit de beste resultaten. U krijgt een masker dat is verbonden met een blaasapparaat, waarbij tijdens de slaap extra lucht in de luchtweg wordt geblazen.

    Bij de behandeling van matig en ernstig slaapapneu leveren CPAP*-apparaten veruit de beste resultaten. U krijgt een masker dat is verbonden met een blaasapparaat, waarbij tijdens de slaap extra lucht in de luchtweg wordt geblazen.

    *CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

  • 2.

    Masker (BPAP)

    BPAP-therapie verschilt met name van CPAP-therapie door de manier waarop de luchtdruk aan de patiënt wordt aangeboden door de apparatuur.

    BPAP*-therapie verschilt met name van CPAP-therapie door de manier waarop de luchtdruk aan de patiënt wordt aangeboden door de apparatuur.

    Bij CPAP-therapie blaast er een vaste druk in de (bovenste) luchtwegen van de patiënt.
    Bij BPAP-therapie worden er 2 drukken gebruikt om de eigen ademhaling van de patiënt te ondersteunen. Dit zorgt voor een beter zuurstof- en koolzuurgehalte in het bloed. Deze therapie wordt veel gebruikt bij patiënten met nachtelijke ademhalingsproblemen door problemen met het ademhalingsstelsel, zoals COPD, diafragmaproblemen, spieraandoeningen.

    * BPAP = Bilevel Positive Airway Pressure

  • 3.

    Houdingstherapie

    Bij sommige mensen met slaapapneu komen de adempauzes en het snurken veel vaker voor wanneer zij op de rug liggen. In zijligging zijn er bij die mensen veel minder adempauzes.

    Bij sommige mensen met slaapapneu komen de adempauzes en het snurken veel vaker voor wanneer zij op de rug liggen. In zijligging zijn er bij die mensen veel minder adempauzes. In dat geval heeft het zin om te zorgen dat iemand niet meer op de rug gaat liggen met behulp van de positietrainer. Dit is een klein kastje dat u met een band om uw borst draagt. Het kastje trilt zodra u op uw rug gaat liggen en houdt op met trillen als u op uw zij draait. Op deze manier gaat u steeds minder vaak en minder lang op uw rug liggen. Hierdoor zijn er minder adempauzes.
    U kunt ook slapen met kussens in de rug, een tennisbal vastnaaien op de rug van uw pyjama/slaapshirt of een BH met tennisballen erin omgekeerd dragen.

  • 4.

    MRA beugel

    Heeft u klachten van snurken? Of is er slaapapneu vastgesteld? Dan kan de kaakchirurg een MRA beugel voor u maken. 

    Heeft u klachten van snurken? Of is er slaapapneu vastgesteld? Dan kan de kaakchirurg een MRA beugel voor u maken.

    Dit is een beugel die de onderkaak naar voren houdt tijdens de slaap, waardoor de luchtweg open blijft. Een MRA beugel werkt bij 7 op de 10 mensen.

  • 5.

    Chirurgische behandelingen van OSAS

    Snurkklachten en licht slaapapneu kunnen met keel- en neusingrepen verminderd worden. Bij ernstig slaapapneu kan een neus- of keelbehandeling nuttig zijn voor het gemak van het CPAP slaapmasker.
    Er zijn verschillende neus- en keelbehandelingen mogelijk.

    Snurkklachten en licht slaapapneu kunnen met keel- en neusingrepen verminderd worden. Bij ernstig slaapapneu kan een neus- of keelbehandeling nuttig zijn voor het gemak van het CPAP slaapmasker.
    Er zijn verschillende neus- en keelbehandelingen mogelijk.

    1. Neusbehandelingen met als doel de neus ruimer te maken:

    2. Keeloperaties met als doel het snurken of de lichte apneus te verminderen: 

    • Operaties aan het gehemelte. Hierbij wordt (meestal onder een korte narcose) het zachte gehemelte ‘opgetrokken’ in de keel zodat het minder kan klapperen/snurken. Dit kan zowel met hechtingen als met een coblator (warmte).
    • Operaties aan keel/neusamandelen. Hierbij worden de vergrote neus/keelamandelen operatief verwijderd waardoor er meer ruimte in de keel komt. 

    3. Beide bovengenoemde keeloperaties gecombineerd voor een groter effect.

  • 6.

    De tongstimulator/pacemaker (UAS)

    Een tongstimulator, ook wel een tongpacemaker genoemd, is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om obstructieve slaapapneu te behandelen.

    Sommige mensen hebben tijdens het slapen regelmatig ademstilstanden, apneus genoemd. Dit kan gebeuren omdat de spieren van de keel, tong en het zachte gehemelte verslappen, waardoor het achterste deel van de tong naar achteren zakt en daarmee de luchtweg wordt afgesloten. Dit heet obstructief slaapapneu. 

    Een tongstimulator, ook wel een tongpacemaker genoemd, is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om obstructieve slaapapneu te behandelen. Het apparaat werkt door elektrische impulsen te sturen naar de tongspieren om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap. Dit voorkomt of vermindert het blokkeren van de luchtwegen, wat de ademhaling normaliseert.

  • 7.

    Melatonine

    Melatonine kan helpen om het slaapritme te regelen, waardoor iemand gemakkelijker in slaap valt.

    Melatonine kan worden gegeven wanneer men niet goed kan slapen en het dag-/nachtritme is verstoord omdat melatonine in een te kleine hoeveelheid of helemaal niet op het juiste tijdstip wordt afgescheiden.

    Dergelijke verstoringen kunnen vaak worden opgelost door op het juiste moment de juiste hoeveelheid melatonine in te nemen.

  • 8.

    Slaapoefentherapie

    De behandeling door een slaapoefentherapeut richt zich op het verminderen van uw slaapprobleem door middel van bewustwording en gedragsverandering.

    De behandeling door een slaapoefentherapeut richt zich op het verminderen van uw slaapprobleem door middel van bewustwording en gedragsverandering. Het slaapprobleem wordt gezien als een onderdeel van uw algemeen dagelijks functioneren en andere klachten die overdag een rol spelen. Zowel uw dag als uw nacht nemen zij in de 24-uurs aanpak onder de loep. Goed slapen kunt u leren op verschillende manieren.

    De onderliggende redenen van uw klachten en het slaapprobleem worden inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. U leert passender en rustiger om te gaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen. Uitleg en tips worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. De slaapoefentherapie is geschikt voor jong en oud.

    Op de website slaapoefentherapie.nl vindt u alle adressen van slaapoefentherapeuten bij u in de buurt.

  • 9.

    Lichttherapie met behulp van lichtlamp bij Circadiane Ritme Stoornissen (CRS)

    Tijdens deze therapie wordt een speciale lamp gebruikt om de biologische klok te beïnvloeden.

    Tijdens deze therapie wordt gebruik gemaakt van een speciale lichttherapielamp om de biologische klok te beïnvloeden.
    De patiënt wordt dan ’s ochtends (bij vertraagde slaapfase) blootgesteld aan heel fel licht, terwijl ’s avonds licht moeten worden vermeden. De bedoeling is om op die manier het ritme weer te herstellen.