Verpleegkundigen lopen in de gang

Bericht voor gebruikers van beademingsapparaat Philips Dreamstation 1

Philips heeft aangegeven dat het gebruik van het beademingsapparaat Dreamstation 1 gezondheidsrisico’s voor patiënten geeft. De Dreamstation 1 wordt door mensen thuis gebruikt om slaapapneu te behandelen. Voor andere type toestellen, zoals de Dreamliner 2, geldt deze waarschuwing niet.

Patiënten die momenteel onder behandeling van ZGT zijn, gebruiken de Dreamstation 1 niet en hoeven dus geen actie te ondernemen.

Bij het MST in Enschede zijn er patiënten die het apparaat wel in gebruik hebben. Op deze website kunnen patiënten meer informatie vinden over wat ze moeten doen.

Mogelijke risico’s door loslaten schuim


Philips heeft op basis van testen vastgesteld dat er mogelijke risico’s zijn met het geluiddempend schuim in de Dreamstation1-toestellen. Dit schuim kan afbreken in kleine deeltjes die terecht kunnen komen in de luchtstroom van het apparaat. Hierdoor kunnen ze ingeslikt of ingeademd worden door de gebruiker. Daarnaast kunnen uit het schuim ook bepaalde gassen vrijkomen. Het afbreken van het schuim kan versterkt worden door het gebruik van niet-goedgekeurde schoonmaakmethodes, zoals ozon. Zeer warme en zeer vochtige omgevingen kunnen ook bijdragen aan het afbreken van het schuim.

Philips heeft de zaak in verder onderzoek. Meer informatie is in dit nieuwsbericht te vinden.

Welk apparaat heb ik?

Twijfelt u of u de Dreamstation 1 of 2 gebruikt? Hieronder ziet u het verschil tussen beide apparaten.

Dreamstation 1Dreamstation 2


De Dreamstation 2 is zwart. Gebruikt u de Dreamstation 2, dan kunt u die blijven gebruiken en is dit bericht niet van toepassing.

Vragen

Heeft u als patiënt van ZGT, na het lezen dit bericht, nog vragen over het gebruik van uw apparaat? Dan kunt u contact opnemen met de leverancier van uw apparaat of met het centrum voor slaapgeneeskunde van ZGT via het volgende telefoonnummer: 088 708 52 79.