Verpleegkundigen lopen in de gang

Chirurg ‘HJ’ zette zich zijn hele carrière in om de Borstkliniek vorm te geven: ontzettend trots op afdeling en collega’s

Halverwege de jaren 90 werd in ZGT de basis gelegd voor een mammaspreekuur. Dit groeide uit tot een afdeling met een staat van dienst in de regio, inmiddels ook bekend als Borstkliniek Oost-Nederland. Oncologisch chirurg Harald Heijmans – door collega’s én patiënten altijd HJ genoemd – was er vanaf het begin bij betrokken. Tijdens de borstkankermaand, een maand voor zijn pensioen, blikt hij terug op zijn carrière en de afdeling waar hij zo trots op is.

Toen hij in 1994 begon in het Hengelose Streekziekenhuis Midden-Twente gingen de borstkankeroperaties nog heel anders: “Destijds wisten wij niet van tevoren of een tumor goedaardig of kwaadaardig was. Daarom opereerden wij toen nog terwijl er een patholoog op de operatiekamer was. Deze stelde de aard van de tumor tijdens de operatie vast, zodat wij als chirurgen dan pas wisten of de borst verwijderd moest worden. Nu is het uiteraard vanzelfsprekend dat we hier samen met de patiënt op voorhand over beslissen.”


© Davide Heijmans

Klein Slim Groepje

Direct in zijn beginjaren kwam Ine Meen, nog steeds werkzaam als verpleegkundig specialist bij de Borstkliniek, met het idee om een speciaal spreekuur voor borstkankerpatiënten te starten. Toen is het idee van het zogeheten KSG’tje (Kleine Slimme Groepje) geboren, dat met dit idee aan de slag ging: “We zijn gestart om het ideale zorgpad en alle betrokken specialismen in kaart te brengen. Zo konden wij met alle betrokken specialisten vanuit verschillende disciplines een overleg plannen om het behandelplan van iedere patiënt te bespreken. “

Met de jaren werd de afdeling steeds groter. “Helaas kregen (en krijgen, red) steeds meer vrouwen borstkanker. Zo werden onze werkzaamheden steeds meer divers en groeiden we uit tot een gespecialiseerde afdeling, binnen één polikliniek in Hengelo waar alle zorg samen komt.” Jaarlijks voeren HJ en zijn collega-chirurgen rond de 350 borstoperaties uit. “De combinatie van de gesprekken op de poli, het multidisciplinaire karakter en het uitvoeren van de operaties maakt ons vak erg compleet, prachtig en uitdagend.”

De patiënt kiest

HJ vertelt met veel waardering over de Borstkliniek. Hij schetst de passie en toewijding van de vele mensen die erbij betrokken zijn. Van de secretaresses, verpleegkundigen, artsen en de partners van de pathologie tot en met de medewerkers van de radiologie en de operatiekamers: “Het is een eer om met deze mensen te mogen samenwerken. De afdeling kenmerkt zich door zijn gastvrije en persoonlijke benadering van patiënten en er is dagelijks een multidisciplinair overleg. Het uiteindelijke behandelplan wordt iedere keer in samenspraak met patiënten opgesteld. “Wij informeren de patiënten zo goed mogelijk, dat zij uiteindelijk zelf weloverwogen de beste behandelkeuze kunnen maken.”

“Wanneer er bij een nieuwe patiënt een weefselbiopt wordt afgenomen kunnen wij tegenwoordig vaak de patiënt dezelfde avond al bellen en de uitslag geven van het snelonderzoek. Dit wordt in de praktijk zeer gewaardeerd omdat het de periode van onzekerheid verkort. Iedereen wil graag zo spoedig mogelijk duidelijkheid.”

Dezelfde dag thuis na operatie

Een andere grote verandering is de revalidatie na een borstoperatie. “Vroeger lieten we vaak drains achter in de wond en moest een patiënt na een operatie al gauw zeven dagen in het ziekenhuis blijven. De zorg heeft zoveel stappen gemaakt. Inmiddels kunnen sommige patiënten dezelfde dag weer naar huis. Dat is onder meer te danken aan onze anesthesiologen. Met nieuwe verdovingstechnieken hebben patiënten minder pijn, zijn ze minder misselijk en suf en kunnen zij vaak dezelfde dag nog naar huis.“

Groot compliment

De kwaliteit van de zorg blijft niet onopgemerkt. “Ik hoorde dat een huisarts, die buiten ons verzorgingsgebied werkt, standaard al zijn borstpatiënten naar Borstkliniek Oost-Nederland verwijst. Dit omdat hij weet dat zij de juiste zorg krijgen bij ons. Deze huisarts vertelde mij dat een patiënte bij hem een afspraak had gemaakt, puur om hem te bedanken voor het feit dat hij haar naar ons had verwezen. Dat is toch een groot compliment.”

Derde jeugd

Op 30 november gaat voor de 66-jarige chirurg zijn pensionering formeel in. Maar hij verdwijnt niet achter de geraniums. “Ik ben gezond, zit nog vol energie en begin aan mijn derde jeugd. Het lijkt mij leuk en interessant om iets te kunnen doen voor de zogeheten ‘anderhalvelijnszorg’. Daar heb ik wel ideeën over, hoe dat kan worden ingericht. Want bijdragen aan innovatie en verandering is altijd mijn drijfveer geweest. Het geeft mij energie”, vertelt HJ.

Ook blijft hij zich richten op het maken van muziek: “Ik speel al jarenlang keyboard, onder meer in een band. Muziek maken is een sport die ik heel mijn leven wil blijven beoefenen. En het leuke is, dat wij als band niet weten wat verliezen is. Als wij met onze groep spelen, winnen wij altijd.”