Verpleegkundigen lopen in de gang

Kookworkshop slokdarmkanker: (weer) genieten van lekker eten

Deze week is het slokdarmkankerweek. In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 2500 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben. ZGT is gespecialiseerd in het behandelen van deze vorm van kanker. Uit de hele regio komen patiënten voor hun behandeling naar ons ziekenhuis.

Voor mensen met slokdarmkanker kunnen hele normale dingen heel ingewikkeld en vervelend worden: eten, slikken, het eten wil niet zakken, misselijk… Hierdoor vallen ze af en wordt hun conditie slechter. Om patiënten te helpen, tips te geven en weer te laten genieten van eten, werd op woensdag 25 januari alweer de derde kookworkshop voor slokdarmkankerpatiënten en hun naasten georganiseerd.

Tijdens deze kookworkshop hielpen de koks Ben en Patrick de aanwezigen met het maken van gerechten. Ook waren medisch specialisten, oncologieverpleegkundigen en diëtisten van het behandelteam aanwezig. Zij hielpen bij de bereiding van de gerechten, gaven tips, en beantwoordden vragen van patiënten. Want elk mens is verschillend, dus waar de ene patiënt bijvoorbeeld nog wel cola kan drinken of kan genieten van een karbonade, kan de ander dit niet.

"Er ontstaan vriendschappen"

In het dagelijks leven zijn Ben en Patrick beveiliger bij ZGT en vroeger waren ze kok binnen ons ziekenhuis. Ze staan ieder jaar weer klaar om de deelnemers deze avond te begeleiden. Ben: “Tijdens de workshop toveren we een ruimte om tot echt restaurant en gaan patiënten samen aan de slag om gerechten te maken. Het geeft een goed gevoel om bij te dragen aan deze gezellige avond!” Patrick vult aan: “Het is mooi om te zien dat mensen met elkaar in gesprek gaan, elkaar verder helpen en dat er vriendschappen ontstaan.”

De kookworkshop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ziekenhuissteun.