Verpleegkundigen lopen in de gang

Recovery verpleegkundige Linda zorgt voor het duurzamer verpakken van warmtedekens

Warmtedekens zijn op de afdeling waar recovery verpleegkundige Linda Hankamp werkt onmisbaar en worden dagelijks gebruikt om gemiddeld 25 patiënten per dag warm te houden in de Pre medicatie ruimte, Operatie Kamer en Recovery.

Per dag moeten er gemiddeld 50 per stuk verpakte dekens worden uitgepakt en in de warmtekast worden gelegd. Op 12 februari 2020 is Linda het zat. Ze spart met een collega over hoe dit een stuk efficiënter en duurzamer kan door meerdere dekens in een verpakking te stoppen. Linda trekt haar stoute schoenen aan en stuurt een mail naar Mediborgh, de leverancier.

Wat ze niet had verwacht was dat ze binnen acht minuten een reactie krijgt van Rick, eigenaar van Mediborgh. Hij neemt de suggestie van Linda serieus, bespreekt dit met zijn producent en neemt Linda tijdens het hele proces mee in het maken van verschillende keuzes. Uit praktische overwegingen wordt besloten dat de dekens het beste per vier verpakt kunnen worden. Dit bespaard niet alleen een hoop werk en plastic maar ook is het nu mogelijk om dezelfde hoeveelheid dekens in kleinere dozen te verpakken. Volgens Linda is het een win-win voor alle partijen.

Rick legt uit dat het verpakken van de dekens stamt uit een tijd dat er nog geen bewustwording was bij het gebruik van plastic. “De gedachte bij medische producten was hoe vaker verpakt, hoe veiliger het product.” Hij ziet inmiddels ook dat dit in het geval van niet steriele producten is achterhaald. “Er valt een grote slag te slaan op het verduurzamen van verpakkingen.”

Linda had in eerste instantie niet door hoe groot het milieuaspect is dat erachter zit. “Door mijn idee wordt er namelijk zo’n 70% aan plastic bespaard. Per dag gaat het om gemiddeld 30 grote zakken.”

Door de fijne samenwerking met Rick heeft Linda de smaak te pakken en heeft ze nog een bedrijf aangeschreven over producten die in haar ogen duurzamer kunnen worden verpakt. Vooralsnog heeft ze daar geen reactie op ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. Linda blijft zich inzetten voor het verduurzamen van verpakkingen zodat zij en haar collega’s efficiënter kunnen werken. “Er valt een grote verbeterslag te halen. Het zou mooi zijn als ook andere bedrijven de toegevoegde waarde gaan zien.”