Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT opleidingscentrum voor mohschirurgie

Drie dagen per week opereren dermatologen van ZGT patiënten met bepaalde soorten huidkanker met de Mohs' operatietechniek. Een speciale techniek, die niet ieder ziekenhuis zomaar mag uitvoeren. ZGT is bovendien een opleidingsziekenhuis voor mohs' dermatologen. Afgelopen jaar zijn er rond de 700 mohs' operaties gedaan. Er komen steeds meer patiënten bij. Niet alleen patiënten, maar ook dermatologen uit andere regio’s weten ons mohs' centrum te vinden.

Mohs' chirurgie

Mohschirurgie is een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker, meestal in het gezicht. Hierbij haalt de dermatoloog het slechte weefsel weg waarna direct onder een microscoop gekeken wordt of in het verwijderde stukje huid nog tumor aanwezig is. De behandeling kan een paar uur duren, afhankelijk van hoe vaak er opnieuw een stukje moet worden weggehaald. Patiënten blijven een dag(deel) in ZGT. Tijdens deze dag zorgen vrijwilligers dat patiënten van eten en drinken worden voorzien.

"Het is de moeite waard"

Mohsdermatologen Enny Beverdam, Christiane Hebeda en Charlotte Vrijman nemen sinds 2019 collega-dermatologen uit het hele land onder hun hoede om hen de superspecialistische mohschirurgie te leren. Sinds dat jaar is ZGT MMC-opleidingscentrum (mohs micrografische chirurgie). Hebeda: “Het is een intensieve opleiding. De dermatologen combineren deze MMC-opleiding namelijk met hun werkzaamheden als dermatoloog ergens anders. Dat is dus een hele klus voor onze ‘leerlingen’. Het duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar voordat iemand de opleiding heeft afgerond.”

“Maar het is de moeite waard.”, aldus Beverdam. “Mohschirurgie heeft belangrijke voordelen. Het grootste voordeel van mohschirugie is de grote zekerheid waarmee de tumor in zijn geheel verwijderd wordt, omdat het hele snijvlak wordt bekeken. Het aantal gevallen van huidkanker dat terugkeert is het laagst, vergeleken met andere technieken. Daarnaast is het weefselbesparend: er wordt een minimale hoeveelheid gezonde huid weggenomen. De gezonde huid wordt maximaal gespaard en de huidkanker wordt volledig weggehaald. Met name in het gezicht is het van belang om weefselbesparend te werken.”

Hebeda vult aan: “Een operatie bestaat uit drie onderdelen: de afname van het weefsel, het beoordelen van dat weefsel en het sluiten van de wond. Vooral het beoordelen van het weefsel onder de microscoop duurt duidelijk langer bij onervaren dermatologen. Dit onderdeel neemt het meeste tijd in beslag in de opleiding. Omdat de opleiding zo complex is, leiden wij één persoon per periode op.”

"Tijd voor goede gesprekken"

Beverdam: “Wij zijn er trots op een opleidingscentrum te zijn. Er gelden strenge eisen vanuit de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Er moeten minimaal 2 mohsopleiders in een opleidingcentrum zijn die voldoende vlieguren maken. De dermatoloog in opleiding moet 200 operaties zelfstandig (maar onder supervisie) uit te voeren. ZGT voldeed aan al deze eisen en is daarom gevraagd om de opleiding aan te bieden. Dat doen we nu enkele jaren met veel plezier. Dat komt ook doordat we een geweldig team aan ondersteuners hebben. De pathologen zijn altijd bereid en beschikbaar. Er is een enthousiast team van pathologielaboranten die op locatie komen om het weefsel te snijden en de preparaten voor te bereiden voor onder de microscoop. We werken prettig samen met de afdeling plastische chirurgie en hebben fantastische assistentes die ons en de patiënt praktisch ondersteunen tijdens de ingreep. Tevens worden we ondersteund door een mooi team vrijwilligers dat er alles aan doet om de patiënt te verzorgen.”

Hebeda sluit af met een glimlach: “Wat zo’n mohsdag ook anders maakt ten opzichte van onze spreekuren, is de tijd die je doorbrengt met je patiënt. Zij zijn voor een behandeling een dag(deel) bij ons. Dan kom je echt tot goede gesprekken. We horen levensverhalen en ondanks dat zo’n operatie in het gezicht voor patiënten belastend is, wordt er ook gelachen.”