Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT plaatst nieuwe MRI op locatie Almelo

ZGT heeft een belangrijke stap gezet in de behandeling voor patiënten waarvan weefsels en organen goed in beeld moeten komen. Dinsdag 19 januari werd de nieuwe MRI via het dak geplaatst. Het is de bedoeling dat de nieuwe MRI vanaf maart in gebruik wordt genomen. Deze nieuwe MRI heeft verbeterde digitale technologie en software en is daarmee sneller, beter en patiëntvriendelijker.

Het is een nieuw soort scanner met nadruk op comfort en snelheid. De scanner past zich bij het liggen aan de patiënt aan in plaats van andersom. Met name bij oudere patiënten is het vaak lastig om helemaal plat te liggen. Met deze scanner lossen we dit probleem grotendeels op.

Sneller en comfortabel

Ook is de scanner ruimer, waardoor de patiëntbeleving verbetert. De verhoogde snelheid zorgt ervoor dat de organen in de buik beter in beeld gebracht kunnen worden, omdat de scanner zich kan aanpassen aan de ademhaling. Ook zorgt de verhoogde snelheid ervoor dat de beweging van een kloppend hart beter vastgelegd kan worden. Voor de patiënt betekent dit allemaal een kortere scantijd met een verhoogd comfort. Voor patiënten met een oncologische aandoening betekent het snellere, slimmere en betere diagnostiek en therapieplanning van buikorganen. Voor kwetsbare patiënten zijn er nu meer mogelijkheden om in een korte tijd toch optimale diagnostiek te verrichten.

Logistieke operatie

Voordat de nieuwe MRI met een grote hijskraan kon worden geplaatst moest eerst de oude MRI via het dak verwijderd worden. Een speciaal team zorgde ervoor dat dit logistieke hoogstandje voorspoedig verliep. Er was een speling van 2 cm, dus het paste allemaal net. Ondanks de wind en regen stond de nieuwe MRI, met een gewicht van 6 ton, voor het middaguur binnen de muren van ZGT.