


ZGT voorbereid op toekomst met vernieuwd stroomnetwerk
Op 22, 23 en 24 juni 2023 voert ZGT belangrijke stroomwerkzaamheden uit bij ZGT locatie Almelo. Met deze werkzaamheden wordt de stroomvoorziening van het ziekenhuis toekomstbestendig en duurzaam gemaakt.
Werkzaamheden
Pieter Kamp, ziekenhuisingenieur bij ZGT vertelt: “Simpel uitgelegd zijn de werkzaamheden vergelijkbaar met het vervangen van de stoppenkast en elektriciteitskabels van een woning. Maar een ziekenhuis kun je niet zomaar in het donker zetten. Naast de technische uitdaging moet ook de overlast voor de zorg tot een minimum beperkt blijven.”
Op donderdag 22 juni en vrijdag 23 juni worden hoogspanningskabels verlegd. Dat betekent dat het ziekenhuis deels op de bestaande en deels op de nieuwe installatie draait. Tijdens deze werkzaamheden wordt weinig overlast verwacht.
Op zaterdag 24 juni wordt de nieuwe installatie getest door middel van 10 stroomtesten. Tijdens deze testen is het in het ziekenhuishuis telkens een aantal seconden donker. Op deze dag is de impact op de zorg groter.
Wat betekent dit voor onze zorg?
Tijdens de werkzaamheden staan de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van iedereen voorop. Apparaten die nodig zijn voor de zorg van patiënten blijven draaien. Waar mogelijk is de zorg afgeschaald en er zijn afspraken gemaakt met ketenpartners in de regio over de spoedzorg.
Bezoektijden
- Op donderdag 22 juni en vrijdag 23 juni geldt de reguliere bezoektijd van 16.00 - 19.30 uur.
- Op zaterdag 24 juni geldt een aangepaste bezoektijd van 18:00 - 20.00 uur.
- Als er voor bepaalde afdelingen uitzonderingen gelden, dan ontvangen patiënten en bezoekers hierover informatie op de afdeling.
Goed om te weten
- Liften: tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat de liften beneden staan en tijdelijk buiten gebruik zijn.
- Bezoekersrestaurant: het aanbod op zaterdag kan beperkt zijn.
- Winkels Zorgboulevard: de openingstijden op zaterdag kunnen afwijken.
Klaar voor de toekomst
Na het afronden van de werkzaamheden heeft ZGT locatie Almelo een ‘dubbele’ installatie, zo zijn er twee noodstroomaggregaten in plaats van één. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid in geval van nood en het maakt onderhoudswerkzaamheden makkelijker. Pieter Kamp: “Voorheen moesten we een ander aggregaat regelen tijdens onderhoud, maar nu zijn beide aggregaten groot genoeg om zelfstandig noodstroom te leveren. Met deze verbeteringen zijn we goed voorbereid op de toekomst.”