Verpleegkundigen lopen in de gang

Op de spoedeisende hulp weten we dát je komt, we weten alleen nog niet wie je bent

Acute zorg is meer dan snel en goed medische zorg verlenen. Het is een logistieke operatie de spoedeisende hulp (SEH) van ZGT goed onder de knie heeft. Met de acute opname afdeling (AOA) in Almelo is er meer grip op de acute opnamestroom en een bijkomend voordeel is dat de reguliere zorg op andere verpleegafdelingen beter is te plannen. “Daardoor kunnen we overal in het ziekenhuis betere zorg bieden”, zegt SEH-arts Judith Mulder.

 

De maandagen en de vrijdagen, dat zijn de drukste dagen op de spoedeisende hulp in Almelo, vertelt SEH-arts en plaatsvervangend medisch manager Judith Mulder. “Op maandag komen patienten langs die het hele weekend hebben gewacht om naar de huisarts te gaan. Op vrijdag komen de mensen die denken: zo kan of wil ik écht het weekend niet in.” De acute stroom patiënten is voorspelbaarder dan de meeste mensen denken, het is zelfs één van de meest voorspelbare patiëntenstromen, volgens Mulder. “Ik hoorde op een congres ooit: op de spoedeisende hulp weten we dát je komt, we
weten alleen nog niet wie je bent. Dat komt omdat er ontzettend veel statistische informatie en data is over de bezoeken van patiënten aan de SEH.”

Alles komt samen

Die kennis over de momenten waarop de meeste patiënten aankloppen voor acute zorg helpt om de spoedeisende zorg zo goed en efficiënt mogelijk te organiseren. En dat is belangrijk. Want de organisatie van de zogenaamde ‘acute as’ in het ziekenhuis, heeft impact op veel andere afdelingen. “Een hele grote stroom van de patiënten komt het ziekenhuis binnen via de spoediesende hulp. Alles komt hier samen. Van een longontsteking tot een gebroken been, van jong tot oud, van heel ziek tot minder ziek”, schetst ze. Op het beeldscherm van de computer in de artsenkamer is precies te zien wat de actuele status is van alle patiënten die op op deze afdeling zijn. Van pijn in het linkerbeen (groen gekleurd, en dus niet zo spoedeisend volgens de triage) tot een hersenbloeding (oranje, spoedeisend volgens de triage).

2 uur en 24 minuten

Erg lang zullen de patiënten niet op de spoedeisende hulp blijven. De doorlooptijd van de SEH in Almelo is gemiddeld 2 uur en 24 minuten. “Dat is de tijd vanaf het moment dat je hier binnenkomt tot het tijdstip waarop je ontslag krijgt en naar huis gaat of het moment waarop je vanuit de SEH naar een andere afdeling in het ziekenhuis gaat. Landelijk is een doorlooptijd van 2 uur en 24 minuten een prima tijd, maar wij zien ook hier nog kansen voor verbetering om de doorstroming nog sneller te laten verlopen. Wij coördineren voortdurend wat er gebeurt op de afdeling: we houden de ambulances die komen in de gaten, checken hoe lang patiënten er al liggen en of er al een behandelplan is. We doen ook steeds meer diagnostiek in die 2 uur en 24 minuten, zoals het maken van scans.”

Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter, maar Mulder vindt dat de SEH in Almelo het goed doet. De spoedeisende hulp zit op dezelfde locatie als de huisartsenpost, waardoor de lijnen met huisartsen kort zijn. “We delen al dezelfde balie en een aantal behandelkamers en die samenwerking zou best verder uitgebreid kunnen worden”, denkt ze. “Er is landelijk veel krapte als het gaat om SEH-verpleegkundigen, gelukkig redden wij het hier aardig wat bezetting betreft. En we hebben een ontzettend hecht team.” Iedere dag zijn er artsen aanwezig van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds voor de coördinatie en supervisie op de afdeling. Er werken co-assistenten, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten, physician assistents, leerling-verpleegkundigen, verpleegkundigen en coördinerend verpleegkundigen. “We zijn ook een belangrijk opleidingscentrum, want spoedeisende zorg komt voor in ieder medisch vakgebied.”

Acute Opname Afdeling

Dagelijks komen op de SEH in Almelo gemiddeld 79 patiënten via de huisarts of met de ambulance op de spoedeisende hulp binnen. “Slechts 1 tot 2% van de mensen komt zelf, de zogenaamde zelfverwijzers. Dat is een ontzettend laag percentage, en dat is op zich ook heel goed”, zegt Mulder. Maar het betekent volgens haar tegelijkertijd dat er bij de rest van de patiënten al door een andere zorgverlener, de huisarts of ambulancedienst, is vastgesteld dat een patiënt acute zorg nodig heeft. Veel van die acute patiënten komen dus uiteindelijk op één van de verpleegafdelingen in het ziekenhuis terecht. Om te zorgen dat deze logistieke operatie zo goed mogelijk verloopt, heeft ZGT sinds 2019 de Acute Opname Afdeling (AOA).

De Acute Opname Afdeling in Almelo telt 35 bedden en de patiënten die hier terechtkomen verblijven hier maximaal 48 uur. Mulder is hier als SEH-arts een groot voorstander van. “We hanteerden dit principe voorheen al in een kleinere variant, maar sinds kort is het een afdeling van 35 bedden, waar we snel en goed afspraken mee kunnen maken. We kunnen daar alle diagnostiek goed uitvoeren en patiënten goed monitoren, want in de eerste 24 uur kan er nog van alles met patiënten gebeuren.” Ook ziet ze het als een voordeel dat andere verpleegafdelingen in het ziekenhuis niet continu belast worden met acute opnames. “We weten namelijk dat er iedere dag acute opnames nodig zijn. Op reguliere verpleegafdelingen zorgen deze opnames altijd voor extra druk: deze verpleegafdeling zitten met een beperkte bezetting en zijn niet ingericht op acute opnames. Met de Acute Opname Afdeling (AOA) hebben we minder verstoring van de gewone afdelingen en kunnen we ook daar kwalitatief betere zorg geven aan de patiënten.”

 

Tussen de middag is er voor iedereen een boterham

Gastvrij zijn is belangrijk voor het ziekenhuis. Voor de patiënten, maar ook voor de naasten van de patiënt die hun tijd vaak wachtend moeten doorbrengen. Zeker bij een opname op de Spoedeisende Hulp is dat het geval. Want niemand houdt rekening met een bezoekje aan de SEH. Daarom smeert ZGT altijd een paar boterhammen extra voor de mensen die in allerijl met de patiënt mee zijn gekomen naar het ziekenhuis. “Voor ons is dit ons dagelijkse werk, maar we realiseren ons dat het voor mensen altijd ingrijpend is om plotseling op de spoedeisende hulp te belanden. Niemand komt hier gepland. Daarom gaat onze gastvrouw ‘s middags altijd langs met boterhammen en koffie. Zodat iedereen wat te eten en te drinken krijgt.”