


Ontwikkelingen oncologische zorg
Afgelopen weken was er zowel landelijk als regionaal in de media veel aandacht voor de voorgestelde volumenormen voor hoogcomplexe zorg (oncologie en vaatchirurgie). Volumenormen bepalen het minimale aantal complexe behandelingen dat een ziekenhuis per jaar moet doen om bepaalde zorg te mogen blijven aanbieden. Deze volumenormen hebben consequenties voor de concentratie en spreiding van zorg.
Aanleiding voor de media-aandacht was de publicatie van een rapport van de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) waarin het aantal behandelingen per ziekenhuis werd gerapporteerd. Het rapport is het vervolg op het Integraal Zorgakkoord (IZA). Een van de IZA-afspraken is ‘optimalisatie van de medisch-specialistische zorg’. Er zouden minimumvolumenormen komen voor vijf oncologische aandoeningen en voor twee vaatchirurgische interventies. De aantallen in het rapport komen uit 2022. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is in 2023 in onze regio ONZ netwerk opgericht, de samenwerking tussen MST, Saxenburgh, SKB en ZGT op het gebied van oncologische zorg. Door onze krachten te bundelen in de onderlinge samenwerking binnen het netwerk en met andere netwerken in de Noord-Oost regio streven we naar het behouden van hoog complexe oncologische zorg voor onze regio. Kwalitatief goede zorg, dichtbij de patiënt.
Samen sterk voor de regio
Het belangrijkste uitgangspunt is dat we samen sterk staan in en voor de regio. Gezamenlijk bieden we binnen ONZ netwerk een zo breed mogelijk palet hoogwaardige oncologische zorg. Hierbij ligt de focus op landelijke volumenormen voor de tumorsoorten hoofd/hals, long, maag/slokdarm, pancreas, nier, blaas en colorectaal. Per tumortype bepalen we wat vanuit patiëntperspectief (kwaliteit en toegankelijkheid van zorg) de beste locaties zijn om een activiteit uit het zorgpad aan te bieden. Daarnaast maken we ook al afspraken over andere zorgpaden, zoals over de concentratie van de oncologische rectumchirurgie in ZGT en wordt gekeken naar de mogelijkheden om te komen tot één longoncologisch centrum waarbij operaties voor longkanker in een ziekenhuis (MST) geconcentreerd worden.
Impactanalyses
In de overkoepelende oncologieregio’s wordt onder begeleiding van het onderzoeksbureau SiRM een regionale impactanalyse uitgevoerd. Hiermee brengen ze in kaart welk effect de volumenormen en daarmee de herverdeling van medisch specialistische zorg heeft op patiënten, betrokken professionals, zorgaanbieders en zorgnetwerken. ONZ netwerk maakt met drie andere subregio’s deel uit van de regio Noord-Oost Nederland. De intensieve samenwerking binnen ONZ netwerk maakt dat we voldoen aan de gestelde normen of hier al concrete plannen voor hebben opgesteld. Uitgangspunt blijft het borgen van beschikbaarheid van zorg in de regio in vier duurzaam vitale ziekenhuizen, zodat patiënten ook in de toekomst niet ver hoeven te reizen voor hun zorg.
Dagelijks Bestuur ONZ Netwerk
MST
Saxenburgh
SKB
ZGT