Verpleegkundigen lopen in de gangVerpleegkundigen in gesprek met patiëntVerpleegkundigen in gesprek met patiënt

Bij het Slaapcentrum kunt u terecht voor verschillende slaapgerelateerde aandoeningen. Hieronder leest u welke dat zijn:

Slaapaandoeningen die wij behandelen:

  • 1.

    Slapeloosheid (insomnie)

    Mensen met slapeloosheid kunnen moeilijk in slaap vallen, slapen niet lang door en/of worden te vroeg wakker. Ongeveer dertig tot veertig procent van de mensen heeft wel eens last van slapeloosheid.

    Mensen met slapeloosheid kunnen moeilijk in slaap vallen, slapen niet lang door en/of worden te vroeg wakker. Ongeveer dertig tot veertig procent van de mensen heeft wel eens last van slapeloosheid.

    Als iemand vaak en lang last heeft van slapeloosheid, heet dat chronische insomnie. Dit betekent dat de klachten drie of meer nachten per week voorkomen en langer dan drie maanden duren. Ongeveer tien procent van de mensen heeft deze ernstige vorm van slapeloosheid.

    Insomnie heeft niet alleen invloed op de nachtrust. Overdag zijn mensen vermoeid, hebben moeite met nadenken en concentreren, voelen zich niet goed en zijn prikkelbaar. Hierdoor functioneren ze minder goed.

  • 2.

    Snurken

    Snurken ontstaat doordat de bovenste luchtwegen tijdens de slaap samenvallen, waardoor het zachte verhemelte en de huig trillen.

    Snurken ontstaat doordat de bovenste luchtwegen tijdens de slaap samenvallen, waardoor het zachte verhemelte en de huig trillen.

    Meestal heeft snurken geen invloed op de slaapkwaliteit. Maar als iemand elke nacht extreem luid snurkt, kan dit een teken zijn van obstructieve slaapapneu (OSA).

    Kijk hier voor meer informatie over snurken en slaapapneu

  • 3.

    Slaapapneu

    Sommige mensen hebben tijdens het slapen regelmatig ademstilstanden, apneus genoemd.

    Sommige mensen hebben tijdens het slapen regelmatig ademstilstanden, apneus genoemd. Dit kan gebeuren omdat de spieren van de keel, tong en het zachte gehemelte verslappen, waardoor het achterste deel van de tong naar achteren zakt en daarmee de luchtweg wordt afgesloten. Dit heet obstructief slaapapneu.

    Ademstilstanden kunnen ook ontstaan doordat de hersenen te weinig signalen geven om te ademen. Dit heet centraal slaapapneu. Centraal slaapapneu komt minder vaak voor, soms is er een combinatie van beide vormen.

    Vanaf vijf apneus per uur, elk langer dan tien seconden, kan het lichaam te weinig zuurstof krijgen. Mensen met slaapapneu snurken vaak en slapen onrustig. Ze worden niet fit wakker en hebben soms hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid overdag. Slaapapneu kan ook leiden tot concentratieproblemen, vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Het kan ook zorgen voor hoge bloeddruk, hartziekten, diabetes en overgewicht. De ernst van de klachten verschilt per persoon.

    In onderstaande folder leest u meer over slaapapneu:

    Folder slaapapneu 

    Kijk hier voor meer informatie over snurken en slaapapneu

  • 4.

    Overmatige slaperigheid (Hypersomnolentie)

    Hypersomnolentie is het tegenovergestelde van slapeloosheid. Mensen met hypersomnolentie slapen veel en vallen overdag vaak ongewild in slaap.

    Hypersomnolentie is het tegenovergestelde van slapeloosheid. Mensen met hypersomnolentie slapen veel en vallen overdag vaak ongewild in slaap. Soms kunnen ze door afleiding wakker blijven, maar meestal niet.

    Verschil tussen slaperigheid en vermoeidheid:

    Slaperigheid is anders dan vermoeidheid. Vermoeidheid is weinig energie hebben. Slaperigheid is een sterke behoefte om te slapen, ook als dat niet gewenst is. Slaperigheid overdag kan wijzen op een slaapstoornis. Vermoeidheid kan andere oorzaken hebben.

    Narcolepsie

    Narcolepsie is een vorm van hypersomnolentie en komt door een probleem in het slaap-waakritme in de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met narcolepsie moeilijk lang wakker blijven of lang slapen.

    Mogelijke klachten

    Mensen met narcolepsie zijn overdag erg slaperig en kunnen zomaar in slaap vallen. Hun spieren kunnen ook ineens verslappen bij sterke emoties zoals lachen of boosheid, dit heet kataplexie. 's Nachts worden ze vaak wakker en kunnen ze enge dromen hebben of een slaapverlamming, waarbij ze niet kunnen bewegen of praten terwijl ze wakker zijn.

  • 5.

    Dag- en nachtritmestoornissen (Circadiane ritmiek)

    De hersenen regelen het slaap-waakritme met de ‘biologische klok’. Dit ritme verschilt per persoon, zoals ochtendmensen en avondmensen.

    De hersenen regelen het slaap-waakritme met de ‘biologische klok’. Dit ritme verschilt per persoon, zoals ochtendmensen en avondmensen. De biologische klok kan ontregeld raken door bijvoorbeeld reizen naar een andere tijdzone. Bij sommige mensen wijkt de biologische klok van nature af. Als dit ernstige problemen veroorzaakt in het dagelijks leven, kan er sprake zijn van een stoornis in het circadiane ritme.

  • 6.

    Gedrag tijdens de slaap (Parasomnie)

    Niet iedereen slaapt rustig. Sommige mensen doen vreemde dingen in hun slaap zonder het door te hebben.

    Niet iedereen slaapt rustig. Sommige mensen doen vreemde dingen in hun slaap zonder het door te hebben.

    Voorbeelden:

    Slaapwandelen:

    Dit gebeurt wanneer iemand bijna wakker wordt uit diepe slaap zonder het te merken. De persoon kan dan verward zijn en reageert niet op de omgeving. Slaapwandelen kan variëren van rechtop zitten in bed tot rondlopen in huis en schreeuwen of heftig bewegen.

    Gedrag tijdens REM-slaap:

    Een stoornis genaamd REM-sleep behaviour disorder (RBD) kan optreden. Normaal zijn de spieren verlamd tijdens REM-slaap, zodat we niet bewegen tijdens dromen. Bij RBD zijn de spieren niet verlamd, waardoor iemand al slapend de droom kan uitleven. Dit kan leiden tot gewelddadig gedrag en verstoring van de slaap, ook voor de bedpartner.

  • 7.

    Bewegingsstoornissen tijdens de slaap

    Er zijn verschillende bewegingsstoornissen die tijdens de slaap kunnen optreden.

    Er zijn verschillende bewegingsstoornissen die tijdens de slaap kunnen optreden:

    PLMD (periodic limb movement disorder):

    Hierbij maakt iemand bewegingen met benen en/of armen. Deze bewegingen kunnen variëren van kleine bewegingen van de tenen tot heftige bewegingen van alle ledematen. Hierdoor wordt de diepe slaap steeds onderbroken, wat zorgt voor een slechte nachtrust.

    Tandenknarsen (bruxisme):

    Dit is het schuiven van de boven- en ondertanden over elkaar tijdens de slaap, wat een knarsend geluid veroorzaakt. Deze slijtage van het tandglazuur kan door de tandarts worden ontdekt. Een bitje kan verdere schade voorkomen.

    Ritmische bewegingen tijdens de slaap:

    Dit gebeurt vaak net voor het in slaap vallen of tijdens de overgang van wakker naar slapen. Typische vormen zijn 'bodyrocking' (het hele lichaam schudt ritmisch) en 'headbanging' (iemand slaat herhaaldelijk met het hoofd tegen kussens of matras). Dit komt vooral voor bij jonge kinderen en soms ook bij volwassenen. Hoewel het er pijnlijk uit kan zien, hebben kinderen er meestal weinig last van.