Verpleegkundigen lopen in de gang

Arts-assistent ZGT Katrien wint internationale chirurgische competitie

Oefenen, oefenen, oefenen, iemand die chirurg wil worden doet niet anders dan ervaring opdoen. Katrien Vandendriessche weet er alles van: zij is arts-assistent in opleiding tot chirurg bij ZGT, en won een internationale competitie in kijkoperaties met een computersimulator.

 Aan de simulatorcompetitie deden 101 deelnemers mee. “Ik vond het vooral erg leuk om mee te kunnen doen, maar toen ik me eenmaal besefte dat ik er goed voor stond, werd ik ook écht competitief. Daarom ben ik ook erg blij dat ik heb mogen winnen”, vertelt Katrien trots.

 Ze is een voorstander van dit soort wedstrijden. “Het stimuleert topzorg. En het is een goed middel om operatietechnieken tot in de puntjes onder de knie te krijgen. Er zijn steeds meer vernieuwende middelen die ons helpen om die topklinische vaardigheden te krijgen zonder dat er patiënten betrokken zijn. Serious gaming is er één van. Met behulp van slimme computerprogramma’s en hulpmiddelen kunnen studenten en onze medisch specialisten zich nog bekwamer maken in kijkoperatietechnieken.”

 De landelijke competitie is in het leven geroepen door Simendo, een firma die ZGT van hulpmiddelen voorziet waarmee toekomstige chirurgen kijkoperaties kunnen oefenen. Dit zijn computerprogramma’s en hulpmiddelen die bij een kijkoperatie nodig zijn zoals dit ook in real-life gebeurt.