Verpleegkundigen lopen in de gang

Cato is de eerste baby in bevalbad ZGT

Sinds 1 december is het in ZGT mogelijk om in bad te bevallen. Cato is de eerste baby die geboren is in het bevalbad. De ouders van Cato kozen zelf voordien al voor de roze kleur verlichting omdat ze wisten dat ze een dochter kregen.

Sommige vrouwen vinden het prettig om in een warm bad de weeën op te vangen en te bevallen. ZGT heeft reeds de beschikking over meerdere normale baden om tijdens de ontsluiting in te kunnen ontspannen. Sinds 1 december is daarop als aanvulling het bevalbad. Met de komst van het bevalbad is de verloskundeafdeling in ZGT nog beter in staat aan te sluiten bij de wensen van de zwangeren in de regio. De laatste tijd zien we dat de vraag naar de badbevalling toeneemt en als innovatieve organisatie willen we daar graag gehoor aan geven.

Het warme water van een bad kan voor de zwangere ontspannend werken. Ontspanning zorgt voor sterkere en effectievere weeën wat de bevalling in sommige gevallen dragelijker en eenvoudiger maakt. De combinatie van het warme water met de hormonen die vrij komen kunnen ook zorgen voor een pijnstillend effect. Ook voor de baby is het een rustigere overgang tijdens de uitdrijving.

Binnen ZGT is het mogelijk om zowel poliklinisch als klinisch te bevallen in het bevalbad, mits dit medisch verantwoord is. De eigen verloskundige en het ziekenhuispersoneel kunnen de zwangere uitleg en begeleiding geven tijdens het gehele proces. Het bevalbad kan niet gereserveerd worden, tijdens de bevalling wordt er bekeken of het bad beschikbaar is.