Verpleegkundigen lopen in de gang

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Overweegt u zich te laten steriliseren? Dat kan bij de polikliniek urologie van ZGT. Deze ingreep wordt op beide locaties van ZGT uitgevoerd. U kunt bij ons op korte termijn terecht, u wordt vakkundig geholpen en kunt na de behandeling altijd bellen met vragen.

Sterilisatie

Een sterilisatie bij de man, ook wel vasectomie genoemd, is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een kleine ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. De behandeling is meestal poliklinisch, vindt onder plaatselijke verdoving plaats en duurt tien tot vijftien minuten. U kunt bij ZGT kiezen voor de standaardbehandeling of voor de zogenaamde One Stop Shop voor de sterilisatie van de man. Hierbij kunt u direct een afspraak maken voor de behandeling, zonder een eerste afspraak te maken. 

One Stop Shop sterilisatie man

In ZGT kunt u ervoor kiezen het eerste bezoek aan de polikliniek te laten vervallen. In plaats daarvan maakt u direct een afspraak voor de behandeling. Zo hoeft u maar één keer naar het ziekenhuis te komen. Wel dient u een doorverwijzing gekregen te hebben van de huisarts. Daarnaast moet u aan een aantal andere voorwaarden voldoen. De voorwaarden waaraan u moet voldoen leest u hieronder.

Voorwaarden One Stop Shop

  • U heeft een verwijsbrief van de huisarts.
  • U bent 30 jaar of ouder.
  • U heeft geen kinderwens (meer).
  • U heeft geen hartkwaal.
  • U gebruikt geen bloedverdunnende middelen.
  • U heeft in het verleden geen operatie in de balzak ondergaan (bijvoorbeeld, waterbreuk, spataderoperatie balzak, zaadbal teruggeplaatst, eerdere hersteloperatie).
  • U beseft dat de ingreep definitief is en een hersteloperatie moeizaam zal zijn.
  • U durft de ingreep onder plaatselijke verdoving te ondergaan.
  • U realiseert zich dat de ingreep niet door alle ziektekostenverzekeraars wordt vergoed en dus eventueel voor eigen rekening kan zijn. 

Aan de hand van onze vragenlijst kunt u zelf beoordelen of u in aanmerking komt voor een One Stop Shop voor sterilisatie. Als u alle vragen met juist kunt beantwoorden, voldoet u aan de voorwaarden. Komt u in aanmerking en wilt u worden behandeld? Vul dan de vragenlijst in, print deze en stuur deze op naar de poli urologie in Almelo. (De behandeling kan zowel in Almelo als Hengelo worden uitgevoerd).

Ook is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt:

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan adviseren wij u met klem voor de standaardbehandeling te kiezen. Tijdens de ‘One Stop Shop’ is er geen ruimte voor een uitgebreid gesprek.

Afspraak inplannen

De polikliniek urologie neemt na ontvangst van het formulier telefonisch contact met u op om een afspraak te maken. Het formulier is het bewijs dat u voldoet aan de voorwaarden voor een One Stop Shop voor sterilisatie. U verklaart hiermee ook dat u voldoende bent geïnformeerd.

Standaardproces sterilisatie man (wanneer u niet kiest voor de One Stop Shop)

U heeft op de polikliniek een eerste gesprek met de uroloog. Deze stelt u een aantal vragen, doet indien nodig kort onderzoek en geeft uitleg over de behandeling en de gevolgen. Daarna maakt u op de afdeling servicebureau opname en anesthesie een afspraak voor de sterilisatie. Deze vindt meestal enkele weken later plaats.

U kunt gebruikmaken van dit proces wanneer u het prettig vindt van tevoren kennis te maken met de uroloog en vragen hebt. Ook komt u in aanmerking voor deze behandeling wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden die gelden voor de One Stop Shop.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het standaardproces? Neem dan telefonisch contact op met ons secretariaat. Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u de One Stop Shop- behandeling ondergaan? Vul dan het vragenformulier, print het uit en stuur het op naar bovenstaand adres. De polikliniek neemt dan vervolgens telefonisch contact met u op voor een afspraak.

Kosten sterilisatie

Niet alle verzekeraars vergoeden een sterilisatie. Soms moet u (een deel van) de kosten zelf betalen. Wilt u weten wat in uw geval van toepassing is, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.