Verpleegkundigen lopen in de gang

Da Vinci Xi robot

Over de Da Vinci Xi robot

Vanaf december 2014 vinden in ons ziekenhuis robotgeassisteerde operaties plaats. Met de komst van de Da Vinci Xi operatierobot beschikken we in ZGT over een verlengstuk waarmee medisch specialisten nog beter kunnen opereren met minimale belasting voor de patiënt. De robot biedt de specialist verbeteringen zoals een nog scherper en natuurgetrouwer driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. Daarnaast zijn de armen van de robot smal en reiken ze zeer wijd waardoor hij overal nog gemakkelijker bij komt. Door de aanschaf van de Da Vinci Xi zijn we in ZGT nog beter in staat om onze regionale functie voor zeer gespecialiseerde, hoog complexe zorg zoals slokdarm- en maagchirurgie te vervullen.

Welke operaties worden in ZGT met de Da Vinci Xi uitgevoerd?

ZGT zet de robot in voor specifieke kijkoperaties bij urologie, chirurgie en gynaecologie. Operaties waarbij heel precies opereren een groot verschil maakt en waarbij de robot dus duidelijk meerwaarde heeft. Denk aan operaties bij de volgende aandoeningen:

  • Nierkanker;
  • Prostaatkanker;
  • Slokdarmkanker;
  • Maagkanker;
  • Endeldarmkanker;
  • Complexe gynaecologische verzakkingen;
  • Complexe baarmoederverwijderingen;
  • Blaaskanker. ZGT is vrijwel het enige ziekenhuis dat blaaskanker-, slokdarmkanker- en maagkankeroperaties uitvoert via een kijkoperatietechniek.

Da Vinci robot afbeelding 1

Naar boven

De meest gestelde vragen over de Da Vinci Xi robot

1. Welke robotoperaties die worden uitgevoerd in ZGT, worden vergoed?

2.Welke specialisten in ZGT bedienen de Da Vinci Xi?

3.Word ik door de robot of door de arts geopereerd?

4.Hoe ziet de operatierobot eruit?

5.Wat kost de Da Vinci Xi?

1. Welke robotoperaties die worden uitgevoerd in ZGT, worden vergoed? 

Alle robotoperaties in ZGT worden volledig door de verzekeraars vergoed.

2. Welke specialisten in ZGT bedienen de Da Vinci Xi?

  • Uroloog dr. J.H. Roelink
  • Uroloog dr. S.P. Stomps
  • Chirurg dr. E.A. Kouwenhoven
  • Gynaecoloog dr. A.H.H. Alhafidh

3. Word ik door de robot of door de arts geopereerd?

De da Vinci wordt vaak een robot genoemd, maar kan niet zelfstandig werken. De operatie wordt volledig door uw arts uitgevoerd. Met behulp van de robot kan uw specialist complexe ingrepen uitvoeren via slechts enkele kleine openingen. Hierdoor kunt u achteraf mogelijk sneller de draad van uw gewone leven weer opnemen, zonder de gebruikelijke herstelperiode die op grote operaties volgt.

Terug naar de meest gestelde vragen

 

Da Vinci robot afbeelding 2

4. Hoe ziet de operatierobot eruit?

De Da Vinci Xi bestaat uit drie onderdelen: de robot zelf, de besturingsconsole en een beeldscherm.
De robot zelf heeft een endoscoop en drie armen voor overige instrumenten en staat bij de patiënt.
Het tweede onderdeel is een beeldscherm waarop de OK-assistenten meekijken. Zij staan bij de patiënt en helpen met de operatie. De robot volgt de handbewegingen van de specialist en verkleint ze, waardoor er nog preciezer wordt gewerkt. Door het driedimensionale beeld opereert de arts alsof hij in de patiënt zit, terwijl er feitelijk maar enkele kleine incisies zijn gemaakt.
De besturingsconsole waarmee de specialist via een driedimensionaal beeld de robot bedient. De specialist staat dus niet meer aan de operatietafel maar zit naast de patiënt en opereert via de robot vanuit deze besturingsconsole. De specialist bedient de Da Vinci Xi waarmee zijn of haar handbewegingen worden vertaald in kleinere, meer nauwkeurige bewegingen van piepkleine instrumenten in uw lichaam. Preciezer, stabieler, sneller, veiliger en prettiger!

Terug naar de meest gestelde vragen

 

Da Vinci robot afbeelding 3

5. Wat kost de Da Vinci Xi?

Met een weloverwogen investering van 1,8 miljoen euro in geavanceerde technologie bieden we onze patiënten op deze manier de best mogelijke zorg. De specifieke deskundigheid die ZGT al heeft opgebouwd op gebied van kijkoperaties, brengen we daarmee naar een nog hoger niveau. Zo blijven we bouwen aan topzorg voor de levenskwaliteit van onze patiënten!

Terug naar de meest gestelde vragen

De specialist over de Da Vinci Xi

  • Uroloog dr. J.H. Roelink: “Patiënten met niet uitgezaaide prostaatkanker zijn na een robotoperatie sneller weer potent en continent. Daar zijn ze erg blij mee. Ook kunnen we dankzij de robot vaker nierbesparende tumoroperaties uitvoeren. Doordat we exacter opereren, beschadigen we de nier minder.”
  • Chirurg dr. E.A. Kouwenhoven: “Eindelijk kunnen patiënten ook in Twente voor robotgeassisteerde operaties terecht. Onze ambitie is om onze patiënten de beste, state of the art zorg te bieden. De robot maakt dat vooral mogelijk voor de meest complexe kijkoperaties.”
  • Gynaecoloog dr. A.H.H. Alhafidh: “De gynaecologen binnen ZGT staan altijd klaar om de patiëntenzorg zo optimaal mogelijk te maken. Robotchirurgie betekent een grote vooruitgang in het uitvoeren van complexe gynaecologische operaties waarbij de veiligheid en kwaliteit nog beter gewaarborgd worden. Daar zijn we ontzettend blij mee!”

 

Da Vinci robot afbeelding 4

Naar boven

 

Robotgeassisteerde versus gewone kijkoperatie

Voor de komst van de kijkoperatietechniek opereerde de medisch specialist met de ogen en met beide handen en polsen waarmee hij zijn instrument in alle hoeken en richtingen bewoog. Sinds de komst van de kijkoperatietechniek in de jaren ’90 hoeft de buik- of borstkasholte niet meer helemaal open. Een nadeel van deze techniek is dat de specialist als het ware een oog dichtknijpt en daardoor geen diepte ziet. Daarnaast kan de specialist zijn instrumenten bij een standaard kijkoperatie niet in alle richtingen bewegen. Extra lastig in een kleine operatieruimte. Een robot ondervangt deze nadelen: de specialist opereert met driedimensionaal beeld en kan zijn instrumenten bewegen met de vrijheid van zijn eigen handen, polsen en vingers.

Da Vinci robot afbeelding 5

Naar boven

State of the art Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA)

Er komt nogal wat kijken bij het inhuizen van een geavanceerde machine zoals de Da Vinci Xi. ZGT liet geen maatregel onbenut en bereidde zich goed voor op zijn komst waarbij veiligheid, deskundigheid en kwaliteit daarbij voorop stonden. We namen de lessen van ziekenhuizen die al eerder een robot in huis namen, zeer ter harte.

Voor een absoluut veilige en optimale reiniging van de instrumenten en endoscoop van de da Vinci, heeft de CSA nieuwe investeringen gedaan. Zo kwam er een speciaal op maat gemaakt bad voor de voorreiniging, een nieuw instrumentenrek voor in de wasmachine en een nieuw reinigingsprogramma voor de stoomsterilisatoren. Voor het reinigen van de endoscoop is zelfs een nieuwe, gespecialiseerde sterilisator aangeschaft en de medewerkers van de CSA kregen extra trainingen voor een optimaal reinigingsproces.

Bekijk onze films over de robot!

                  

Naar boven