


Onderzoek in het bekkenbodemcentrum
-
1.
Vragen- en plaslijsten
U bent verwezen door uw huisarts naar het Bekkenbodem Expertisecentrum Twente. Voordat u een afspraak heeft bij het Bekkenbodem Expertisecentrum Twente vult u vragenlijsten in die klaar staan in het patiëntenportaal MijnZGT. Deze helpen de medisch specialisten een eerste beeld te vormen van de klachten. Het invullen van de vragenlijsten is nodig voor het krijgen van een eerste afspraak.
Vul deze lijsten zo compleet mogelijk in, ongeacht de aard van uw klachten. Deze informatie is belangrijk voor het opstellen van uw behandelplan.
-
2.
Intakegesprek
Uw intakegesprek is vaak met meerdere medisch specialisten: een uroloog, gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut en eventueel chirurg. Dit is afhankelijk van uw klachten. Na de intake volgt lichamelijk onderzoek.
Tijdens dit gesprek nemen zij met u de vragenlijsten door en stellen zo nodig aanvullende vragen. Nadrukkelijk komt het verloop van uw probleem ter sprake, uw belangrijkste klacht en de invloed van uw probleem op het dagelijks functioneren.
-
3.
Onderzoeken
Na de intake volgen de onderzoeken, waaronder inwendig onderzoek.
Wilt u geen inwendig onderzoek? Geef dit gerust aan. U hoeft hier geen reden voor op te geven.
-
4.
Uitslag
Na het intakegesprek en de onderzoeken bespreekt het team van het Bekkenbodem Expertisecentrum Twente de onderzoeksgegevens. Het team stelt een behandelplan op. Dit wordt aansluitend met u besproken.
Afhankelijk van het behandelplan wordt bekeken waar uw behandeling het beste kan worden voortgezet. Dit kan zijn in ZGT, MST of bij een bekkenfysiotherapeut in de buurt.Afhankelijk van het behandelplan volgt een afspraak bij één of meerdere specialisten met eventuele aanvullende medische onderzoeken.
Bekkenfysiotherapie
Het is mogelijk dat het traject voor bekkenfysiotherapie u wordt voorgesteld. Lees meer informatie over deze vorm van fysiotherapie. In dat geval ontvangt u meer informatie van de bekkenfysiotherapeut.
Continentieverpleegkundige
De continentieverpleegkundige geeft, als dat gewenst of nodig is, adviezen over hulpmiddelen bij incontinentie. Ook geeft de verpleegkundige extra informatie als een operatieve ingreep wordt voorgesteld.
Urodynamisch onderzoek
In sommige gevallen is urodynamisch onderzoek nodig. Bijvoorbeeld als het onduidelijk is welke vorm van urineverlies u heeft.
Een urologisch verpleegkundige voert het urodynamisch onderzoek uit. Bij dit onderzoek worden katheters door de plasbuis in de blaas, en door de anus in de endeldarm geplaatst. Hiermee wordt de druk gemeten tijdens het langzaam vol lopen van de blaas. Daarmee kan de (over)activiteit en de elasticiteit van de blaasspier worden vastgesteld. Dit onderzoek is niet pijnlijk.
Contact
Ziekenhuislocatie Hengelo Bekkenbodem Expertisecentrum Twente
- Telefoonnummer 088 708 33 60
- Adres Geerdinksweg 141,7555 DL Hengelo
- Website Bekkenbodem Expertisecentrum Twente
- Polikliniek 0.6 Bekijk route
Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo
Plan uw routePostbus 546, 7550 AM Hengelo