Bekkenbodemcentrum - bekkenbodem skelet

Onderzoek door bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut voert een lichamelijk onderzoek uit naar de functie van de bekkenbodemspieren. 

Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke functie in de bekkenbodem. Soms hangen de klachten samen met een verminderde of verstoorde functie van deze spieren. Doordat de bekkenbodemspieren in uw lichaam zitten, kan de bekkenfysiotherapeut het functioneren van de spieren van buitenaf niet goed beoordelen. Daarvoor is inwendig onderzoek nodig. De spieren van de bekkenbodem zijn goed te voelen en te beoordelen via de vagina en/of de anus. 

De ligging van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodem is een groep spieren die onder in ons bekken liggen. De spieren liggen als een soort hangmatje tussen het schaambeen en staartbeen (zie pijl in de afbeelding). Door de ligging van de bekkenbodemspieren ondersteunen zij de blaas (blauw) met de urinebuis, de endeldarm en bij de vrouw de baarmoeder (rood) en de vagina.

Ligging bekkenbodemspieren

De functie van de bekkenbodemspieren

Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren sluiten de blaas en darm af. Hierdoor wordt urine en de ontlasting opgehouden. Om goed te kunnen plassen en ontlasten is het belangrijk dat de spieren ontspannen. Bovendien zijn de bekkenbodemspieren belangrijk bij seksualiteit.

Contact

Ziekenhuislocatie Hengelo Bekkenbodemcentrum

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo