


Behandeltraject
De uitslagen van de verschillende onderzoeken bepalen, samen met uw lichamelijke en geestelijke conditie, het behandeladvies. Binnen het multidisciplinaire overleg (MDO) wordt overlegd over de best mogelijke aanpak. Dit advies wordt door uw behandelend specialist met u besproken. Tijdens het gesprek is er altijd een oncologieverpleegkundige aanwezig. Na afloop van het consult met de medisch specialist, neemt zij de informatie nog eens met u door en beantwoord uw vragen. Dit vormt de basis voor "Samen Beslissen".
Wait and See
Veel patiënten met rectumkanker worden behandeld met chemoradiotherapie (combinatie van bestraling met chemotherapie) voordat zij een operatie krijgen. Vaak wordt door de chemoradiotherapie de tumor kleiner. Dit wordt gecontroleerd met behulp van een MRI-scan en/of een sigmoïdoscopie voordat de operatie plaatsvindt. Bij een kleine groep van de patiënten blijkt daaruit dat de tumor volledig verdwenen lijkt te zijn. Deze patiënten bieden wij een zogenoemde "Wait-and-See" behandeling, als alternatief voor een operatie.
"Wait-and-See" houdt in dat er afgewacht wordt of de tumor inderdaad wegblijft. Er vindt dus geen operatie plaats, maar wel regelmatige controles. U heeft hierdoor niet de risico's van een operatie, geen blijvende stoma en waarschijnlijk minder incontinentie en seksuele klachten dan na een operatie.
Operatie
Wanneer gekozen wordt voor een operatie, soms met aanvullende chemotherapie. wordt u voorafgaand aan de operatie fysiek en mentaal zo goed mogelijk voorbereid. Dit kan betekenen dat u verwezen wordt naar één van onze ondersteuners die u daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of diëtist. Wanneer uw specialist vermoed dat u (vanwege uw leeftijd) kwetsbaar bent en/of verminderde reserve heeft kan hij/zij u doorverwijzen voor een geriatrische beoordeling voorafgaand aan de ingrijpende operatie.
De operatie gebeurt via de zgn Da Vinci robot die bediend wordt door de rectumchirurg, waarbij een kijkbuis en andere instrumenten via enkele kleine openingen in uw buik naar binnen worden gebracht. Soms kan overwogen worden een (tijdelijk) stoma op de endeldarm aan te leggen om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen. Dit wordt vooraf met uw besproken. In dat geval maakt u ook eerst kennis met de stomaverpleegkundigen.