Verpleegkundigen lopen in de gang

Samen beslissen

Elke patiënt heeft de juiste zorg nodig. Omdat iedereen uniek is, is de best passende zorg voor iedereen anders. De één is geholpen met medicijnen, voor de ander is een operatie beter en voor weer een ander is geen behandeling de beste optie.

Zorg is dan ook maatwerk. U bespreekt samen met uw zorgverlener welke opties er voor een behandeling zijn. Daarna bespreekt u samen welke optie het beste bij uw persoonlijke situatie en uw wensen en grenzen past. Zo maakt u samen de keuze voor de best passende zorg. Dit is ‘samen beslissen'. Lees meer over wat samen beslissen is en wat het voor u en uw naasten betekent.

Twee experts in de spreekkamer

In een spreekkamer zitten twee experts bij elkaar. De zorgverlener (vaak een arts of verpleegkundige) met de medische kennis en de patiënt met de kennis over zijn eigen lichaam, persoonlijke voorkeuren en situatie. Samen beslissen zij welke zorg het beste is.

Wanneer beslist u samen?

Niet bij iedere patiënt is het nodig om een uitgebreid gesprek te voeren om samen een beslissing te nemen over de zorg. Heeft u bijvoorbeeld uw pols gebroken? Dan is het bijna logisch dat u gips krijgt. Maar bij een lange behandeling zijn er vaak meerdere behandelopties mogelijk.

ZGT en samen beslissen

ZGT levert zorg met aandacht voor en passend bij de patiënt. Daarom vinden wij het belangrijk dat uw voorkeuren en persoonlijke situatie worden besproken. Zo kan besproken worden welke zorg voor u geschikt is. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat patiënten meer tevreden zijn en dat een patiënt zich beter inzet tijdens de behandeling, als zij worden betrokken bij de beslissing. Hierdoor worden behandelingen slimmer ingezet en helpen ze beter.

Daarom zetten wij in ons ziekenhuis al verschillende hulpmiddelen in om samen te beslissen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • de 3 goede vragen
  • keuzehulpen
  • consultkaarten

Vraag gerust uw zorgprofessional ernaar.

Handige websites

Om u te helpen om uw afspraak goed voor te bereiden en het gesprek met uw arts aan te gaan, vindt u hieronder websites met tips en uitleg.