Bewegen voor opname

Een ziekenhuisopname kan grote lichamelijke en/of geestelijk gevolgen hebben. Uiteraard is niet elke ziekenhuisopname gepland, maar als dat wel zo is, kunt u zich erop voorbereiden. Zorg ervoor dat u uw conditie al vóór uw ziekenhuisopname zo goed mogelijk op peil houdt. Uit onderzoek weten we namelijk dat patiënten die met een betere conditie het ziekenhuis in komen, sneller weer naar huis kunnen en eerder weer op hun oude niveau terug zijn.
In de tekening hieronder ziet u wat de gevolgen kunnen zijn van een slechte basisconditie bij een ziekenhuisopname.

 

Is uw basisconditie goed (groene lijn) dan zijn de gevolgen veelal minder ingrijpend. Is uw basisconditie minder goed (rode lijn) dan kunt u snel in de ‘risicozone’ terechtkomen. Uw conditie is dan zodanig achteruitgegaan dat u moeite kunt krijgen met dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en opstaan uit een stoel. Dit heeft negatieve gevolgen voor de mate van zelfstandigheid bij ontslag uit het ziekenhuis. 

Vraagt u zich af hoe veel er wordt geadviseerd om op een dag te bewegen? De beweegrichtlijn die is voortgekomen uit de nationale norm gezond bewegen (NNGB) kunt u hierbij als leidraad gebruiken.

Ademhalen is iets waar we vaak niet bij nadenken. Toch is het goed om voor een ziekenhuisopname wat tips door te nemen, voor een goede ademhaling en om goed te kunnen ophoesten. Dit kan namelijk een longontsteking voorkomen. Alle tips, leest u op deze pagina.