Verpleegkundigen lopen in de gang

Bewegen voor opname

Een ziekenhuisopname kan grote lichamelijke en/of geestelijke gevolgen hebben. Natuurlijk is niet elke ziekenhuisopname gepland, maar als dat wel zo is, kunt u zich erop voorbereiden. Zorg ervoor dat u uw conditie al vóór uw ziekenhuisopname zo goed mogelijk is. Uit onderzoek weten we namelijk dat patiënten die met een betere conditie het ziekenhuis in komen, sneller weer naar huis kunnen en eerder weer op hun oude niveau terug zijn.

Uw basisconditie

In de tekening hieronder ziet u wat de gevolgen zijn van een slechte basisconditie bij een ziekenhuisopname.

 gevolgen van een slechte basisconditie bij een ziekenhuisopname

Is uw basisconditie goed (de groene lijn) dan zijn de gevolgen van een ziekenhuis minder groot.

Is uw basisconditie minder goed (de rode lijn) dan kunt u snel in de risicozone terechtkomen. Dat betekent dat uw conditie tijdens de opname snel is achteruitgegaan. U kunt moeite krijgen met dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden en opstaan uit een stoel. Bij ontslag uit het ziekenhuis bent u mogelijk minder zelfstandig, waardoor u zich bijvoorbeeld minder goed kunt redden thuis of meer hulp van anderen nodig heeft.

Hoeveel moet u bewegen op een dag?

Wilt u weten hoeveel u moet bewegen op een dag? Lees dan het advies over bewegen van de Nationale Norm Gezond Bewegen (NNGB).  

Uw ademhaling is belangrijk

Ademhalen is iets waar we vaak niet bij nadenken. Toch is het goed om voor een ziekenhuisopname wat tips door te lezen. Dit is belangrijk voor een goede ademhaling en om goed te kunnen ophoesten. Dit kan namelijk een longontsteking voorkomen. Lees de tips op ZGT Beweegt.

Meer informatie