Verpleegkundigen lopen in de gang
Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan keel, neus en oren. De KNO-arts behandelt daarnaast ook afwijkingen in het overige hoofd- en halsgebied. Dat zijn bijvoorbeeld gezwellen in de hals of in de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm. Eigenlijk zou de KNO-arts dan ook beter specialist voor keel, neus, oren en overige hoofd-hals aandoeningen kunnen heten.

De KNO-arts besteedt 75% van zijn tijd aan het voeren van poliklinisch spreekuur en daarmee samenhangende onderzoeken. Daarnaast behelst circa 25% van de werkzaamheden het verrichten van ingrepen, zoals operaties en poliklinische behandelingen. Hieronder ziet u een overzicht van het werkgebied van de KNO-arts.

KNO afdeling

Werkwijze KNO

De KNO-artsen in ZGT zijn aangesloten bij de medische staf van dat ziekenhuis. In ZGT zijn veel kwaliteitsbevorderende commissies actief. Dat zijn onder andere de toetsingscommissie, de geneesmiddelencommissie, de infectiecommissie, de medisch-ethische commissie en de patiëntenklachtencommissie. Zij waarborgen ook de kwaliteit van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde.

Kwaliteit

Alle KNO-artsen binnen ZGT zijn aangesloten bij de (wetenschappelijke) Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied. De meeste KNO-artsen zijn ook lid van de Landelijke ORDE van Medisch Specialisten. De Wetenschappelijke Vereniging en speciale opleidingsklinieken, waaronder alle academische ziekenhuizen, organiseren landelijke congressen en cursussen voor het bijscholen van KNO-artsen. Ook wordt de vakgroep regelmatig door de Wetenschappelijke Vereniging en de Specialisten Registratie Commissie bezocht om te controleren op kwaliteit en doelmatigheid. Zo wordt het werk van de KNO-artsen voortdurend beoordeeld om de kwaliteit en doelmatigheid optimaal te houden.

Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied 

Ga voor meer informatie naar de website van de KNO-vereniging.

Zelf online een (herhaal) afspraak plannen of wijzigen?

In de  folder 'MijnZGT' (PDF leest u voor welke behandelingen u online een afspraak kunt maken of wijzigen.

Inloggen

Ga naar inloggen in 'MijnZGT' en log in met uw DigiD.