Verpleegkundigen lopen in de gangVerpleegkundigen in gesprek met patiëntVerpleegkundigen in gesprek met patiënt

Tijdens uw bezoek aan de polikliniek wordt er algemeen KNO-onderzoek verricht. Het kan zijn dat er nog aanvullend onderzoek wordt aangevraagd, zoals bijvoorbeeld een allergie test, bloedonderzoek of beeldvorming (echo, CT-scan, MRI scan). Hieronder vindt u meer informatie over veel voorkomende klachten, aandoeningen en behandelingen.

Neusschelpverkleining

Aan elke zijde in de neus zit een bovenste, middelste en onderste neusschelp (concha). Wanneer het slijmvlies van de onderste neusschelp te veel opzwelt, gaat de neus dicht zitten. Gebeurt dit vaak, dan kan het zinvol zijn om de onderste neusschelp in beperkte mate te verkleinen. In de folder 'Neusschelpverkleining' leest u hier meer over. 

Folder 'Neusschelpverkleining'

Rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie)

Het doel van een neustussenschot operatie, of septumcorrectie, is het opheffen van de scheefstand van het neustussenschot. Dit kan zowel in het voorste/kraakbenige als in het achterste/benige (=bot) deel van het tussenschot zitten. Dit betreft een inwendige neusoperatie. De uitwendige neus verandert hierbij niet of slechts in zeer beperkte mate. In de folder 'Septumcorrectie' leest u er meer over. 

Folder 'Septumcorrectie' 

Inwendige en uitwendige neuscorrectie (rhinoplastiek)

In sommige gevallen wordt neusverstopping niet alleen door het tussenschot, maar ook door afwijkingen aan de uitwendige neus veroorzaakt. Uw KNO-arts zal dit onderzoeken. Als er een reden bestaat tot het verrichten van een in- en uitwendige correctie van de neus, moet eerst goedkeuring van de verzekering verkregen worden. Er worden  lichtfoto’s gemaakt en daarna wordt er een aanvraag naar de verzekering gestuurd met het verzoek de operatie uit te mogen voeren. Na het stellen van de indicatie voor de ingreep, heeft uw KNO-arts geen invloed op de keuring van de aanvraag. In de folder 'in- en uitwendige neuscorrectie' leest u meer over deze operatie. 

Folder 'In- en uitwendige neuscorrectie'

Neusbijholten operatie (FESS)

Er is bij uw sprake van (chronische) ontsteking van uw neusbijholten, mogelijk in combinatie met poliepen. In sommige gevallen kan het zinvol zijn dit operatief te behandelen. Hierbij wordt de afvoer van de holtes verruimd  en wordt er zo veel mogelijk ontstoken weefsel verwijderd.  In de folder 'Operaties aan neusbijholten' leest u er meer over. 

Folder 'Operaties aan neusbijholten'

Reuk- en smaakproblemen

De Anosmie Vereniging is een patiëntenvereniging voor mensen met reuk- en smaakproblemen. Niet kunnen ruiken en/of proeven heeft grote gevolgen voor het sociale leven. De vereniging wil verandering brengen in de miskenning en onderschatting van de problemen en de gevolgen.

Naar de website van de Anosmie Vereniging.