


Hieronder ziet u belangrijke informatie over de wachttijden en de behandelingen op de spoedeisende hulp. Lees dit goed door. Het voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan.
Triage op de spoedeisende hulp
Wanneer bent u aan de beurt?
We werken bij de spoedeisende hulp met het triagesysteem. Met dit systeem kunnen we uw situatie en de situatie van andere patiënten bij binnenkomst snel en objectief beoordelen. Dat helpt ons te bepalen wie er als eerste aan de beurt is.
Traumaopvang en ernstig zieke patiënten
Op de spoedeisende hulp komen zeer regelmatig patiënten binnen. Sommige van deze patiënten kunnen levensbedreigend ziek of gewond zijn. Deze patiënten gaat altijd voor. Dat kan betekenen dat u langer moet wachten voordat u geholpen wordt.
Kinderen op de spoedeisende hulp
Kinderen krijgen op de spoedeisende hulp altijd voorrang. Wij vinden de veiligheid en het welbevinden zeer belangrijk. Daarom werken we volgens een vaststaand landelijk protocol. Dat betekent onder andere dat we alle kinderen tot 4 jaar volledig lichamelijk onderzoeken, ongeacht het letsel of de aandoening. Ga naar de folder top-teen onderzoek.
Wachttijden
U wordt op de spoedeisende hulp in de meeste gevallen eerst gezien en te woord gestaan door een verpleegkundige. De verpleegkundige informeert naar de klachten en onderzoekt de aard en de ernst van het letsel. Op basis van deze observaties en uw antwoorden wordt u in een urgentiecategorie ingedeeld voor verdere behandeling. Zo wordt de patiënt met het meest urgente letsel of de meest ernstige klacht als eerste gezien en behandeld door een arts. Als u niet meteen aan de beurt bent, neemt u weer plaats in de wachtkamer.
Urgentieschema spoedeisende hulp
De klachten worden erger
Als tijdens het wachten uw (pijn)klachten erger worden, dan moet u dit melden aan de receptiemedewerker. Zij informeert dan direct de verpleegkundige.
Toestemmingsregistratie voor het delen van uw medische gegevens
De juiste zorg met de juiste informatie. Uw zorgverleners in ZGT leggen in uw patiëntendossier verschillende gegevens over u vast. In uw patiëntendossier staan bijvoorbeeld de resultaten van onderzoeken, welke aandoeningen of ziekte u heeft en welke behandeling of welk medicijn u krijgt. Voor het elektronisch beschikbaar stellen van uw medische gegevens met andere zorgverleners hebben wij uw toestemming nodig. Hoe u toestemming regelt, leest u in deze folder. Neem te allen tijde uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis; paspoort, ID-kaart, rijbewijs (of geboorteakte indien <1 jaar).
Geef bij uw eigen apotheek toestemming voor het delen van uw medicatieoverzicht. Wilt u geen toestemming geven, neem dan een papieren medicatieoverzicht mee naar uw afspraak.
Maximaal één begeleider
U mag maximaal één begeleider meenemen naar de behandelkamer. Afhankelijk van de ernst en aandoening zal de verpleegkundige aangeven of meerdere begeleiders worden toegelaten.
Hieronder ziet u wat u moet meenemen bij uw bezoek aan de afdeling spoedeisende hulp:
- verzekeringsgegevens
- alle medicijnen die u gebruikt, of uw medicijnkaart
- geldig identiteitsbewijs
Niet eten en drinken
Als u binnenkomt op de Spoedeisende Hulp moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niets mag eten of drinken. In elk geval tot de oorzaken van uw klachten bekend zijn.
MRSA-bacterie
De MRSA-bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) kan infecties veroorzaken bij mensen met een verminderde weerstand. Als u een van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoordt, verzoeken wij u dit te melden bij de balie:
- werkt of woont u op een varkenshouderij of vleeskalverenhouderij (geen melkvee)?
- bent u in een buitenlandse zorginstelling opgenomen en/of behandeld geweest of heeft u daar gewerkt?
- bent u bekend met een andere ziekenhuisbacterie dan MRSA?
Onderzoek en behandeling
Tijdens uw verblijf op de afdeling spoedeisende hulp zal een arts u onderzoeken. Afhankelijk van het letsel of de aandoening kan hierna een (andere) medisch specialist u verder onderzoeken. Er zal daarom meerdere keren naar uw klachten gevraagd worden. De arts bespreekt met u de behandeling en of opname in het ziekenhuis eventueel noodzakelijk is.
Alle observaties, onderzoeken en uitslagen worden vastgelegd in een medisch dossier.
Opname in het ziekenhuis
Soms is het noodzakelijk dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis, u wordt dan overgeplaatst naar een verpleegafdeling. In de meeste gevallen is dit de Acute Opname Afdeling. De arts schrijft uw medicatie voor, deze krijgt u dan van het ziekenhuis. Gebruik tijdens uw ziekenhuisopname nooit uw eigen medicijnen zonder overleg. In de meeste gevallen zal bij opname ook geïnformeerd worden naar eventuele behandelwensen/beperkingen.
Soms is het noodzakelijk of wenselijk dat u overgeplaatst wordt naar een ander ziekenhuis of zorginstelling.
Ontslag naar huis
Als u naar huis mag, krijgt u uitleg over het eventuele vervolg van de behandeling en/of een controleafspraak. Specifieke adviezen over de nazorg van uw behandeling kunt u nog eens nalezen in de brief in het patiëntenportaal van ZGT (MijnZGT).
Als het nodig is, krijgt u een recept mee voor medicijnen. Om uw medicijnen op te halen kunt u buiten kantoortijd terecht bij de dienstapotheek in Almelo. Uw huisarts krijgt automatisch bericht van uw bezoek aan de afdeling spoedeisende hulp.
Eenvoudige traumatische letsels of botbreuken hoeven niet altijd voor nacontrole te komen. De informatie die u nodig heeft voor uw herstel is te vinden in een speciale app; de Virtual Fracture Care (VFC) app. Patiënten krijgen hiermee zorg op maat en krijgen meer eigen regie op het herstel.
In de avond/nacht en weekenden zijn ellenboogkrukken te verkrijgen bij de balie Spoedpost. Wij verhuren deze namens MediPoint.
Uw mening
Wilt u na uw bezoek aan de spoedeisende hulp uw ervaringen met ons delen of een suggestie, compliment, verbeterpunt of klacht indienen? Ga dan naar de pagina Geef uw mening over ons