


Tijdens uw bezoek aan de polikliniek wordt er algemeen KNO-onderzoek verricht. Bij oorklachten wordt vaak ook een gehoortest gedaan. Gehoortesten worden afgenomen door de doktersassistente. Afhankelijk van uw klacht of aandoening wordt er soms ook nog aanvullend onderzoek aangevraagd, zoals een scan van het oor of een uitgebreid evenwichtsonderzoek.
Oorsuizen (tinnitus)
Onder oorsuizen verstaat men het horen in het hoofd van geluiden die niet van buitenaf komen. Oorsuizen is een verschijnsel dat bij veel aandoeningen optreedt. In 30% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Een KNO-arts kan diverse onderzoeken doen, maar een een echte behandeling is zelden mogelijk. In de folder 'Oorsuizen' leest u er meer over.
Ooroperaties
De twee grootste redenen voor een ooroperatie zijn het behandelen van een infectie en het verbeteren van het gehoor. De specifieke ingreep die van toepassing is, hangt af van de aandoening en wordt besproken door uw behandelend arts. In de folder 'Operaties aan het oor' leest u meer over de operaties.
Folder 'Operaties aan het oor'
Verruimen va een nauwe gehoorgang
Een te nauwe ingang van de gehoorgang kan steeds terugkerende ontstekingen van de gehoorgang veroorzaken.Of er voor zorgen dat een hoortoestel niet goed kan worden gedragen. Een operatie kan dan nodig zijn. In de folder 'Het verruimen van een nauwe gehoorgang' leest u er meer over.
Folder 'Het verruimen van een nauwe gehoorgang'
Gehoorversterking (BAHA)
De afdeling KNO biedt u gehoorrevalidatie aan door middel van een gehoorschroef met een versterker. Dit project doen wij in nauwe samenwerking met het Audiologisch Centrum Twente in Hengelo. BAHA staat voor Bone Anchored Hearing Aid. Het hoortoestel bevestigen wij op een kleine titanium implantaat die wij in het bot achter het oor inbrengen. Het bot functioneert als geleider voor het verplaatsen van geluid naar het slakkenhuis, zonder daarbij de gehoorgang te betrekken. Het maakt dus niet uit of de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afwezig is, of als het middenoor niet normaal functioneert.
Voor wie is BAHA?
Het BAHA-systeem kan een oplossing zijn voor mensen die gehoorversterking nodig hebben, maar die geen gewoon hoortoestel kunnen gebruiken. Meestal omdat de gehoorgang niet (goed) functioneert. Met het BAHA-systeem hebben wij al veel ervaring. Het is een veilige en mooie oplossing voor mensen die last hebben van chronische infecties waardoor ze zogenaamde looporen hebben. Ook voor mensen met een aangeboren niet-complete gehoorgang is BAHA een prima oplossing. In de folder 'Het aanbrengen van een BAHA' leest u er meer over.
Folder 'Het aanbrengen van een BAHA'
Meer informatie
Wilt u meer informatie over BAHA? Kijk dan op cochlear.com of oticon.nl.
Duizeligheid
Het begrip duizeligheid is moeilijk te omschrijven. In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan het gevoel dat u krijgt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is.
Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Een aandoening van een evenwichtsorgaan is door de KNO-arts vaak goed te behandelen In onderstaande folders leest u er meer over.
Folder 'Duizeligheid, oefentherapie'
Folder 'Multidisciplinair duizeligheidsspreekuur'
Folder 'Thuisoefeningen voor BPPD'
Aangezichtsverlamming
Beide kanten van uw gezicht hebben een aangezichtszenuw. Deze zenuw zorgt voor de gelaatsexpressie van het aangezicht (mimiek). Ook het sluiten van uw ogen en mond wordt geregeld door deze zenuw. De aangezichtszenuw is, vergeleken met andere zenuwen, kwetsbaar. Door zwelling van de zenuw ontstaan er afklemmingsverschijnselen. Hierdoor gaat de zenuw minder goed functioneren. De aangedane zijde van uw aangezicht beweegt niet goed meer mee. U heeft een verlamming aan deze zijde. Soms kan er ook (oor)pijn ontstaan. In de folder 'Aangezichtsverlamming' leest u er meer over.
Links
De Nederlandse Vereniging Van Slechthorenden (NVVS) informeert over onder andere oorsuizen (tinnitus), hyperacusis, ziekte van Ménière, cochleaire implantatie, hoorproblemen en hoortoestellen.
Naar de website van de NVVS.
De Stichting Plotsdoven is de landelijke organisatie voor belangenbehartiging van mensen die plotseling of meer geleidelijk doof zijn geworden.
Naar de website van de stichting Plotsdoven en Laatdoven.