


Op de afdeling Moeder & Kind draait het niet alleen om medische zorg maar ook om hoe ouders en baby's de periode na de geboorte ervaren. De geboorte van een kind is ingrijpend zeker als de baby ook nog eens te vroeg geboren is of ziek is. Sommige ouders voelen zich gestrest, onzeker of zelfs overweldigd. Juist daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor wat ouders écht beleven, voelen en nodig hebben.
Meer dan medische zorg: Infant Mental Health
Bernien (neonatologieverpleegkundige) en Annet (lactatiekundige) verdiepten zich in Infant Mental Health (IMH), een aanpak waarbij de band tussen ouders en baby centraal staat, vooral in de belangrijke eerste 3 jaar van een kind. In 2024 volgden ze hiervoor de basisopleiding Infant Family Associate. Ze zagen dat hun afdeling al veel doet om ouders te steunen, maar ontdekten ook manieren om ouders nog beter te ondersteunen.
Een bredere kijk op gezinsgerichte zorg
Medische zorg blijft de prioriteit, maar de rol van zorgverleners is steeds meer coachend. Wat Bernien en Annet uit de opleiding hebben meegenomen, is hoe belangrijk het is om ouders goed te informeren, zoveel mogelijk mee te nemen in beslissingen en hen in hun kracht te zetten. “Het is geen strakke leidraad of protocol, maar een visie en werkwijze waarmee we ouders nog beter kunnen ondersteunen,” vertelt Bernien.
De kracht van verbindende taal
Een belangrijke les uit de IMH-opleiding is de invloed van positieve taal. “We benoemen nu meer wat ouders goed doen’ ’zegt Annet. Bijvoorbeeld : ‘Merk je hoe je baby rustiger wordt als je hem rustig op zijn zij draait?’’ Of “Zie je hoe je baby reageert als je tegen hem praat?” Of we praten voor de baby. Bijvoorbeeld “Wat is het lekker om zo bij papa te liggen.’’ Zo versterken we het vertrouwen van ouders in hun eigen intuïtie en kunnen.”
Ghosts in the nursery: invloed van eigen opvoeding
Tijdens de opleiding leerden Bernien en Annet ook over ‘ghosts in the nursery’: hoe je eigen opvoeding zonder dat je het merkt invloed heeft op hoe je voor je kind zorgt. “Soms speelt onzekerheid door eigen jeugdervaringen mee,” vertelt Bernien. “Door hier open over te praten, helpen we ouders oude patronen te veranderen.”
Continu leren en verbeteren
IMH is een continu proces. De afdeling zet daarom een werkgroep op waarin deskundigen uit diverse disciplines samenwerken. Een van onze collega’s heeft onlangs de opleiding 1000 dagen coach afgerond en ook zij zal haar bijdrage leveren. Bernien en Annet volgen inmiddels een vervolgopleiding tot IMH-mentor, en het hele neonatologieteam is getraind door IMH-specialisten. Ook een kinderarts en maatschappelijk werker binnen ZGT zijn hierin geschoold. Door casusbesprekingen en regelmatige reflecties blijft het team zich ontwikkelen.
Bernien: “Door ouders meer vertrouwen te geven, leggen we de basis voor een sterke ouder-kindband. Gezinsgerichte zorg is nooit ‘af’, maar blijft zich ontwikkelen om ouders en baby’s de best mogelijke start te geven.”