Verpleegkundigen lopen in de gang

Behandelingen bij gynaecologie

U bent onderzocht door de gynaecoloog. Als blijkt dat een behandeling nodig is, kan dat één van de behandelingen zijn die bij deze pagina vermeld worden.

Dagbehandeling

Sommige relatief kleine ingrepen moeten onder algehele narcose. Deze ingrepen doen we op de dagverpleging. Nazorg in het ziekenhuis is daarbij niet nodig. U mag dan aan het einde van de dag weer naar huis. Afhankelijk van de ingreep moet u thuis nog een of meerdere dagen rust houden. Dat zal uw gynaecoloog u vertellen.

Meerdaagse opname

Soms is een grote ingreep noodzakelijk. Bijvoorbeeld het weghalen van de baarmoeder. U wordt dan een aantal dagen opgenomen. De reden voor die opname is dat de nazorg van de operatie in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Die nazorg bestaat onder andere uit pijnbestrijding. De pijn bestrijden we met injecties, een morfinepomp in de aderen, of een ruggenprik. Ook heeft u de eerste dag(en) na de operatie vaak een slangetje (katheter) in de blaas. Twee dagen na de operatie bent u vaak al een stuk opgeknapt. Meestal kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Operaties aan de eierstokken doen we zo veel mogelijk met een kijkoperatie. Voor een kijkoperatie wordt u ongeveer twee dagen in het ziekenhuis opgenomen.