Ons rookbeleid

Ons ziekenhuis is vanaf 1 oktober 2019 volledig rookvrij. ZGT wil in alles een gezondheidsbevorderende omgeving zijn en roken hoort daar niet bij. We geven het goede voorbeeld en zetten ons in voor een rookvrije generatie.

Wat is een rookvrij ZGT?

In ons gebouw en op ons terrein (inclusief ons parkeerterrein) mag per 1 oktober 2019 niet meer worden gerookt. Dit is op diverse manieren zichtbaar op ons terrein. Een rookvrij ZGT geldt voor medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van ons ziekenhuis. Zowel in Hengelo als in Almelo.

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een rookvrij ZGT.

 • 1

  Waarom kiezen jullie voor een rookvrij ZGT?

  In een ziekenhuis staat gezondheid centraal. Roken hoort daar niet bij. Wij willen als ziekenhuis het goede voorbeeld geven en ons daarmee inzetten in het streven naar een rookvrije generatie. Daarnaast werkt de overheid aan rookvrije publieke instellingen. Steeds meer ziekenhuizen in ons land zijn of worden daarom rookvrij. Nu ook ZGT.

 • 2.

  Voor wie geldt dit?

  Een rookvrij ZGT geldt voor patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en alle anderen. Kortom, voor iedereen die op ons terrein is of moet zijn.

 • 3.

  Wat valt onder roken?

  Onder het rookverbod vallen de sigaret, andere tabakswaren, de elektronische sigaret, ('dampers'), 'rookloze sigaretten' (zoals de iQos) en andere rookvormen.

 • 4.

  Waar geldt dit allemaal?

  Rookvrij ZGT geldt binnen de ‘slagbomen’ van ons terrein. Rookvrij ZGT geldt dus ook voor onze parkeerterreinen. Op diverse plekken in en rondom ons ziekenhuis wordt aangegeven dat er sprake is van een rookvrij ZGT.

 • 5.

  Wat doen jullie met een laatste rookwens?

  Wij zijn als ziekenhuis niet van steen. In de praktijk komt het maar heel zelden voor dat een patiënt nog een laatste sigaret wil. Als dat wel zo is, dan kijken we samen naar de mogelijkheden om een passende oplossing te zoeken.

 • 6.

  Kan ik via ZGT hulp krijgen bij het stoppen met roken?

  Wij helpen u graag op weg om te stoppen met roken. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Twentse campagne ‘Heel Twente Stopt’. Die is erop gericht om u te wijzen op de verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij het stoppen met roken. Bekijk hier de mogelijkheden en kies de methode die het beste bij uw situatie past.

 • 7.

  Ik moet naar ZGT maar kan echt niet zonder sigaret. En nu?

  Mocht u worden opgenomen in ZGT, bespreek dit dan vooraf met uw huisarts of verwijzer. Wellicht kan hij/zij helpen met een nicotinepleister of met –kauwgom. Ook in het ziekenhuis kunnen we patiënten met tabaksverslaving (die opgenomen zijn) hulp aanbieden in de vorm van nicotinepleisters.

 • 8.

  Ik heb een vraag, waar kan ik terecht?

  Bekijk de folder voor meer informatie.  Mocht u daar geen antwoord op uw vraag vinden, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via rookvrij@zgt.nl.