Verpleegkundigen lopen in de gang

Diabetes mellitus is de volledige naam van diabetes. Diabetes is beter bekend als 'suikerziekte'. Het is een stofwisselingsziekte, waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in uw bloed hoger is dan normaal. We noemen dat een 'verhoogde bloedsuikerspiegel'. Deze verhoging wordt veroorzaakt door een tekort aan het hormoon insuline. Het kan ook zijn dat het lichaam niet goed reageert op de insuline.

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat uw lichaamscellen glucose zowel kunnen opnemen als gebruiken als energiebron. Bij diabetes stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed. De hoeveelheid glucose in het bloed  kan de oorzaak zijn voor diverse diabetes-gerelateerde aandoeningen.

Soorten diabetes

Er zijn twee hoofdvormen diabetes: type 1 en type 2.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier in het lichaam geen insuline meer aan. Hierdoor kunnen de cellen geen glucose meer uit het bloed opnemen waardoor het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt. Type 1 diabetes komt voor op alle leeftijden. Maar het ontstaat meestal op jonge leeftijd.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Dit type diabetes komt vooral voor bij mensen met overgewicht en ouderen. Hier maakt de alvleesklier onvoldoende insuline aan of kan de insuline zijn werk niet goed doen.

Diabetes en zwangerschap

Bij bestaande diabetes is het belangrijk een zwangerschapswens met het diabetesbehandelteam te bespreken. Een goede diabetesregulatie is namelijk erg belangrijk, gedurende een zwangerschap. Meer informatie hierover is te vinden in de folder diabetes en zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes

Gedurende de zwangerschap kan diabetes ontstaan. Dit wordt 'zwangerschapsdiabetes' genoemd. Deze aandoening ontstaat doordat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je minder gevoelig bent, voor de insuline die je lichaam aanmaakt. Hierdoor kunnen verhoogde glucosewaarden ontstaan. Meestal verdwijnt de diabetes na de zwangerschap. Meer informatie is te vinden in de folder zwangerschapsdiabetes.

Symptomen

Voor symptomen bij diabetes verwijzen wij u graag door naar de pagina van Diabetesvereniging Nederland.

Lange termijn complicaties

Bij mensen met diabetes kunnen complicaties ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen. Soms zelfs na vele jaren. Om lichamelijke gevolgen van diabetes te voorkomen, helpt een stabiele bloedsuikerspiegel, al heeft u dat niet helemaal zelf in de hand. Maar zeker ook gezond leven en regelmatige controles verkleinen de kans op problemen. Hieronder worden de meest voorkomende complicaties benoemd.

  • Nierproblemen (nefropathie)
    Om eventuele nierproblemen tijdig op te sporen, is het belangrijk dat uw bloed en urine regelmatig gecontroleerd wordt.
  • Oogproblemen (retinopathie)
    Om eventuele oogproblemen tijdig op te sporen, is het belangrijk om regelmatig een oogcontrole te laten doen.
  • Zenuwproblemen
    U kunt na enkele jaren een verminderd gevoel in uw voeten krijgen. Dat kan duiden op een zenuwprobleem. Bij controlebezoeken op de Diabetespolikliniek houden we dat altijd goed in de gaten.
  • Hart- en vaatziekten door artherosclerose
    Diabetes kan na langere tijd ook leiden tot atherosclerose. Dat is een ander woord voor aderverkalking. Aderverkalking verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, een beroerte of etalagebenen (verstopping van slagaders in de benen). Deze aandoeningen zijn dan meestal het gevolg van diabetes in combinatie met andere risicofactoren. Dat zijn bijvoorbeeld roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht. Het is daarom belangrijk deze risicofactoren serieus te nemen en te behandelen als dat kan. Zo kunt u de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.