Verpleegkundige geeft patiënt uitleg over longkankerVerpleegkundige geeft patiënt uitleg over longkankerVerpleegkundige geeft patiënt uitleg over longkanker

De mens achter de diagnose

Een luisterend oor, tijd voor een goed gesprek en humor. Hiermee ondersteunt en begeleidt Erna Haverkate, verpleegkundig specialist longoncologie, patiënten met longkanker in een zware en spannende periode. “De diagnose raakt niet alleen de patiënt, maar ook familie en vrienden. Ik wil dat zij weten dat ze het niet alleen hoeven te doen. We doen dit samen.”

Nadat is ontdekt dat iemand longkanker heeft en de behandeling is gestart, komt de patiënt bij Erna op het spreekuur. Als verpleegkundig specialist combineert zij verpleegkundige en medische zorg, wat haar rol aanvullend maakt aan die van de medisch specialist. Erna ziet en spreekt de patiënt regelmatig tijdens hun behandeling. Zo leert Erna hen goed kennen. “Dit helpt me om de zorg aan te passen op een manier die echt bij iemand past. Zowel medisch als ook in de rest van hun leven. Als een patiënt niet vertelt dat hij of zij pijn heeft, is het waardevol dat een naaste dat kan doen. Vroegtijdig ingrijpen bij klachten, bijvoorbeeld bij pijn, maakt vaak een groot verschil.”

Stigma op longkanker

Erna vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan het slechte beeld dat vaak over longkanker bestaat. “Longkanker moet je niet veroordelen; het moet aangepakt worden. Recent onderzoek van Longkanker Nederland toont aan dat mensen vaak anders naar longkanker kijken dan naar andere kankersoorten. Dit leidt tot weinig steun vanuit de omgeving. Voor patiënten doet het er op dat moment niet toe of ze gerookt hebben. Schuldgevoelens en schaamte kunnen ervoor zorgen dat zij minder snel naar de arts durven te gaan, wat leidt tot vaak te late diagnoses en een verkleinde kans op genezing. Dit beeld willen we doorbreken, zodat patiënten sneller de hulp zoeken die ze verdienen, wat hun kans op genezing en kwaliteit van leven verbetert.”

Keuzes maken

Erna begeleidt patiënten in hun behandeltraject en stimuleert hen om regie te nemen. “We gaan binnenkort werken met de Longkanker Keuzehulp, zodat patiënten goed geïnformeerd samen met een behandelend medisch specialist keuzes kunnen maken. Samen beslissen noemen we dat.” Er worden keuzes gemaakt die passen bij het leven van de patiënt. “Dit kan ook betekenen dat we er bijvoorbeeld voor kiezen om niet te behandelen, maar het leven nog zo prettig mogelijk te maken.”

Kracht putten uit belangrijke momenten<

Kwaliteit van leven en de wensen van de patiënt staan hierbij voorop. “Patiënten hebben een leven naast hun ziekte. Bij het plannen van een kuur kijk ik naar hun agenda. Wat geeft hen kracht? Is dat bijvoorbeeld sport of een oppasdag? Dan plannen we kuur om die momenten heen. Juist uit die dingen kunnen patiënten kracht putten om deze zware periode vol te blijven houden.”

Er echt zijn voor de patiënt

Wat Erna het mooiste aan haar werk vindt? “Er écht zijn voor patiënten, hen ruimte geven om te praten, zorgen te delen en vragen te stellen. De drempel om mij te benaderen is laag. Ik moedig patiënten aan om te bellen als er iets is. We kunnen hen soms geruststellen of snel handelen als dat nodig is. We zijn er altijd om te helpen.”

Samenwerking

Naast haar werk met en voor patiënten is Erna lid van verschillende tumorwerkgroepen. Zowel binnen ZGT als regionaal. Doel van deze werkgroepen is het verbeteren van de zorg en het behouden van de zorg in deze regio. “We hebben goede afspraken in de regio over het optimaliseren van de zorg en leren ook van elkaar. Mijn mening en adviezen worden op prijs gesteld en ik ervaar grote betrokkenheid en verbinding met collega’s. Door het uitwisselen van ervaringen kunnen we processen nog verder verbeteren.”

Daarnaast is Erna kernlid van de landelijke tumorwerkgroep verpleegkundig specialisten V&VN. Het doel van deze werkgroep is het optimaliseren van de kwaliteit van zorg en het bundelen, uitwisselen en bevorderen van kennis en deskundigheid rondom patiënten met longkanker.