Verpleegkundige geeft patiënt uitleg over longkanker

Mesothelioom-behandeling

Mesothelioom-behandeling

Het mesothelioom heeft tot nu toe een zeer slechte prognose. De uitkomst van zeer uitgebreide operaties is erg teleurstellend en er wordt daarom bijna nooit geopereerd. Bij het mesothelioom is vooral het borstvlies of longvlies aangetast, dit gaat vrijwel altijd samen met ontstaan van vocht achter de long (pleuravocht).

De diagnose mesothelioom vaststellen is moeilijk. We krijgen niet altijd de diagnose rond met alleen een punctie van het vocht achter de longen. Er moet daarna vaak een kleine operatie plaats vinden (VATS procedure) om goede stukjes weefsel uit het longvlies te verkrijgen. Soms moeten we meerdere keren onderzoek uitvoeren om uiteindelijk tot de diagnose mesothelioom te komen. Als het vocht achter de long (pleuravocht) verwijderd is, proberen we daarna de beide longbladen tegen elkaar aan te plakken door middel van talk. Hiermee willen we voorkomen dat het vocht weer terug komt. Zo kunnen we de klachten van benauwdheid verminderen.

Als de diagnose mesothelioom eenmaal is gesteld, kan de patiënt in aanmerking komen voor palliatieve chemotherapie. als de conditie van de patiënt het toelaat, gaat de voorkeur uit naar een combinatiebehandeling van pemetrexed en platinahoudende chemotherapie. Dit is een vrij milde behandeling zonder al teveel bijwerkingen. Hiermee wordt geprobeerd om de ziekte terug te brengen of te stabiliseren.

Psychosociale begeleiding

Uiteraard kunt u ook op ons rekenen voor psychosociale ondersteuning. Lees meer over ondersteunde zorg op de pagina van het Oncologisch centrum.