Verpleegkundige geeft patiënt uitleg over longkanker

Niet-kleincellige longkanker behandeling

Niet-kleincellige longkanker behandeling

Het behandeltraject hangt af van het stadium dat bij u is vastgesteld. In de keuze voor een behandeling speelt, naast het stadium van de longkanker, uw lichamelijke conditie een belangrijke rol. Hieronder leest u de behandelmogelijkheden.

Afhankelijk van het stadium worden onderstaande vormen van behandeling voorgesteld. Er kunnen omstandigheden of complicaties zijn, waarbij aanpassingen in dit schema moeten worden doorgevoerd. Voor deze patiënten wordt dan een individueel behandelplan gemaakt.

Operatie

Als er sprake is van een laag stadium van ziekte, kan de longkanker verwijderd worden door middel van een operatie. Deze operatie wordt in het ZGT gedaan. Als de conditie van de patiënt een operatie niet toelaat, kan stereotactische bestraling ook. De tumor wordt dan met een hoge dosis, heel gericht bestraald.

Chemotherapie

Chemotherapie kan als monotherapie gegeven worden, maar ook gecombineerd met bestraling of immunotherapie. Ook kan het na een operatie gegeven worden.  Afhankelijk van het tumorstadium en uw conditie wordt deze behandeling aan u voorgesteld.

Doelgerichte behandeling: Tumor Targeted Therapy

Een bepaalde groep patiënten met niet-kleincellig longkanker komt in aanmerking voor een behandeling met doelgerichte middelen, ook wel Tumor Targeted Therapy genoemd. Doelgerichte middelen bij niet-kleincellige longkanker worden ingezet bij patiënten bij wie in tumorcellen bepaalde mutaties zijn aan getoond. Alleen als u die specifieke kenmerken heeft, werkt de doelgerichte behandeling van de kankercel. Dit in tegenstelling tot chemotherapie, die alle delende lichaamscellen in het lichaam aanpakt en waarmee ook gezonde cellen kunnen worden vernietigd.

Immunotherapie

Sinds 2015 zijn er mogelijkheden om patiënten met immunotherapie te behandelen. Immunotherapie is een behandeling waarbij medicijnen worden gebruikt die de natuurlijke afweerreactie van uw lichaam tegen kankercellen stimuleren. Immunotherapie werkt dus niet direct op kankercellen, maar is gericht op uw eigen afweersysteem om zo de kankercellen aan te pakken met uw eigen afweer.

Immunotherapie heeft de laatste jaren een snelle ontwikkeling gemaakt binnen de behandeling van longkanker. Immunotherapie wordt op meerdere manieren ingezet. Zowel als start van behandeling, in combinatie met chemotherapie, maar ook na een behandeling met chemotherapie. Ook kan het worden ingezet na een intensief behandeltraject van chemotherapie gecombineerd met bestraling.

Van uw behandelend longarts hoort u of u voor deze behandeling in aanmerking komt.