Verpleegkundigen lopen in de gangVerpleegkundigen in gesprek met patiëntVerpleegkundigen in gesprek met patiënt

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische en progressieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, die samen vrijwel alle functies in ons lichaam aansturen. Bij MS valt het immuunsysteem per ongeluk de beschermende laag rondom de zenuwvezels aan. Deze laag heet myeline. Myeline zorgt ervoor dat zenuwen signalen snel en goed kunnen doorgeven.

Als myeline beschadigd is, werken de signalen minder goed of helemaal niet meer. Dit kan verschillende klachten geven, afhankelijk van welk deel van het zenuwstelsel is aangetast. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid
  • Moeite met bewegen, zoals spierzwakte of problemen met coördinatie
  • Gevoelsstoornissen, zoals tintelingen of gevoelloosheid
  • Problemen met zien, zoals wazig of dubbelzien
  • Evenwichtsproblemen
  • Moeite met spreken en denken

Hoewel er op dit moment geen genezing voor MS is, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. Deze behandelingen kunnen ook helpen om de ziekte langzamer te laten verlopen en de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren. Het is belangrijk dat mensen die symptomen hebben die op MS kunnen wijzen, naar een zorgverlener gaan. Een vroege diagnose en gerichte behandeling kunnen de ziekte beter onder controle houden.

MS kan verschillende vormen aannemen

Hoewel er op dit moment geen genezing voor MS is, zijn er wel behandelingen beschikbaar die gericht zijn op het verminderen van symptomen, het tegengaan van nieuwe ontstekingen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met MS.

MS team

Het MS team binnen ZGT bestaat uit MS neurologen:

En verpleegkundig specialisten:

  • P.H.G. Greftenhuis
  • R.M. Hidding

Medebehandelaars

Voor een deel van de patiënten is begeleiding door meerdere deskundigen nuttig. Patiënten met MS komen geregeld bij de neuroloog, en een MS verpleegkundig specialist. Afhankelijk van de hulpvragen van de patiënt, ook bij de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopediste, arbeidsdeskundige, incontinentieverpleegkundige, maatschappelijk werker, psycholoog of revalidatiearts. Samen met de patiënt wordt er gekeken naar de best passende behandeling.