Verpleegkundigen lopen in de gang

Behandelingen bij het hoofdpijncentrum

Voor het behandelen van hoofdpijn is eerst een goede diagnose nodig. Daarna kunnen we u een op maat gesneden therapie aanbieden. Vooral bij mensen die al lang hoofdpijn hebben en bij wie al veel behandelingen zijn geprobeerd, is het soms lastig om een goede hoofdpijndiagnose te stellen en een behandelplan uit te stippelen. Onze ervaring is dat samenwerking tussen diverse medische vakgebieden, met ervaring op hoofdpijngebied, het beste resultaat oplevert.

Aanmelden bij het hoofdpijncentrum

Als u zich heeft aangemeld bij het hoofdpijncentrum krijgt u een aantal vragenlijsten en een hoofdpijndagboek toegestuurd. U vult het hoofdpijndagboek minimaal een maand lang in. U neemt de ingevulde vragenlijsten en het hoofdpijndagboek mee naar uw eerste gesprek met de neuroloog. U kunt de 'Vragenlijst hoofdpijncentrum' onderaan de pagina downloaden.

Eerste afspraak met de neuroloog

De neuroloog neemt tijdens het eerste gesprek de vragenlijsten en het hoofdpijndagboek met u door. Daarna verricht hij lichamelijk onderzoek en stelt hij een (voorlopige) diagnose. Als het nodig is krijgt u nog aanvullende onderzoeken. Dat kan zijn: een bloedonderzoek, EEG, röntgenfoto’s, CT-scan of MRI-scan.

Fysiotherapeut

Veel hoofdpijnklachten zijn het gevolg van, of worden in stand gehouden door, houding- en bewegingsfouten. De fysiotherapeut kan u helpen om uw lichaamshouding te verbeteren en uw bewegingen te verbeteren.

Psycholoog

Heeft u last regelmatig terugkerende hoofdpijn? Of heeft u zeker meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn? Dan heeft uw hoofdpijn een negatieve invloed op uw dagelijkse leven. Het is verstandig om de factoren die hoofdpijn uitlokken of in stand houden op te sporen. Onze psycholoog kan u daarbij helpen. Na de eerste onderzoeksfase, met mogelijk een psychologisch onderzoek, krijgt u een behandelplan aangeboden. De essentie van dit behandelplan is dat u handreikingen krijgt waarmee u anders met uw hoofdpijn leert om te gaan.

Verpleegkundig specialist

In nauw overleg met de neuroloog kan ook de verpleegkundig specialist een deel van de eerste afspraken of de behandeling op zich nemen.

Duur van de behandeling

Een behandeling tegen hoofdpijn duurt gemiddeld drie tot negen maanden.