Moeder baby unit (MBU)

Als hulp voor psychiatrische problemen in de thuissituatie ontoereikend is, kan een opname van de moeder, samen met haar baby, nodig zijn.
Tijdens opname worden de psychiatrische problemen van de moeder behandeld en wordt gewerkt aan het herstel en de hechting tussen moeder en baby. De zorg voor de baby staat centraal tijdens de opname, waarbij de betrokkenheid van de moeder én vader erg belangrijk is. De vader is altijd welkom op de afdeling, dit in overleg met de moeder en de verpleegkundige van de MBU.

Wat biedt de moeder baby unit (MBU)

De Moeder Baby Unit (MBU) heeft opname mogelijkheid voor drie moeders met hun baby tot de leeftijd van zes maanden.

De MBU is de enige afdeling waar moeder en kind samen langdurig terecht kunnen. Daarmee krijgt de moeder de tijd voor effectieve behandeling van haar psychische klachten, is er ondersteuning bij zowel de praktische zorg als het opbouwen van een band met de baby.

Tijdens de opname is de psychiater hoofdbehandelaar en bekijken we als behandel team per individu welke zorg er nodig is. Hierbij werken we ook nauw samen met diverse andere disciplines in het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld de kinderarts, kinderfysiotherapeut, pedagogisch medewerker en/of de gynaecoloog.

Op de afdeling heeft iedere moeder haar eigen slaapkamer en er is een gezamenlijke huiskamer voor de moeders met baby. En aan de huiskamer grenst een slaapkamer met ruimte voor drie baby's. Wanneer MBU opname besproken wordt, is er doorgaans ook een mogelijkheid de MBU te bekijken.

Ervaringen moeder baby unit (MBU)

‘Wat ik hier fijn vond was de herkenbaarheid van de gevoelens van de andere moeders.’ 

‘Ik heb geen spijt dat ik hier gezeten heb; ik ga het misschien zelfs af en toe wel even missen.’

‘Deze opname is voor mij een kans geweest. Een kans om rust te vinden en van mijn kind te genieten.’

‘Je kunt hier zoveel leren. Dat je hier bent betekent dat het goedkomt met jou en je kindje.’ 

afbeelding MBU

 

Patiëntenfolder

Meer informatie over de 'Moeder Baby Unit (MBU)' vindt u in onze folder.