Verpleegkundigen lopen in de gang

De interpretatie van de PSA-uitslag is niet eenvoudig want met de leeftijd neemt het PSA-gehalte in het bloed toe, zonder dat er sprake hoeft te zijn van enige afwijking aan de prostaat. Boven de vijftig jaar blijken twee op de tien mannen een verhoogde PSA-waarde te hebben. Die verhoogde waarde kán op prostaatkanker wijzen, maar komt ook voor bij een goedaardige prostaatvergroting, een urineweginfectie of een prostaatontsteking. Daarom is bij een verhoogde PSA-waarde altijd aanvullend onderzoek nodig. Echter, hoe hoger de PSA-waarde is, des te aannemelijker het is dat er sprake is van prostaatkanker.

Wat betekent de uitslag

De PSA-waarde ligt, afhankelijk van de leeftijd, gemiddeld tussen nul en vier microgram per liter bloed. Ook mannen met een normale PSA-waarde kunnen echter prostaatkanker hebben. De kans hierop is niet zo groot. De betekenis van de PSA-waarde is dus niet eenduidig. Bij een niet-verhoogde en niet stijgende PSA-waarde is geen verdere actie nodig. Afhankelijk van uw leeftijd of PSA-waarde kunt u, in overleg met uw arts, overwegen de test na enkele jaren te herhalen.

Licht verhoogd

Bij waarden tussen vier en tien microgram per liter bloed kan er sprake zijn van prostaatkanker, de kans bij deze waarde is ongeveer 25%. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking of een vergrote prostaat.  Als de PSA-waarde hoger is dan vier of bij herhaling stijgt, is nader onderzoek door een specialist nodig om na te gaan wat de oorzaak van de verhoging is. Bij een testuitslag tussen de vier en tien microgram per liter bloed wordt vaak een aanvullende PSA-test gedaan. Hierin wordt het vrij PSA gemeten. Klik hier voor meer informatie over vrij en gebonden PSA. Tijdens adviesgesprek over het vervolg zal de arts bij elke uitslag diverse factoren betrekken. Denk hierbij aan uw leeftijd, eventuele ziektes die uw conditie nadelig beïnvloeden en de PSA-waarde. Het is dus niet alleen de PSA-waarde die bepaalt of u het advies krijgt u verder te laten onderzoeken.

Sterk verhoogd

In de medische wereld is men het er wel over eens dat voor patiënten met een PSA-waarde groter dan 10,0 µg/l er een sterke aanwijzing is voor prostaatkanker; de kans daarop is dan meer dan 65%.
Om erachter te komen of het wel degelijk prostaatkanker is en wat de aard van de tumor is, is wederom aanvullend onderzoek nodig. Klik hier voor een overzicht van de verschillende onderzoeken.

 

Mogelijk interessant voor u