Verpleegkundigen lopen in de gang

Suikerziekte en het oog (diabetische retinopathie)

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies. Dit noemen we diabetische retinopathie. Deze afwijkingen kunnen in uw oog aanwezig zijn, zonder dat uw zicht direct wordt aangetast. En ook al heeft u er geen last van, het is wel belangrijk dat deze schadelijke afwijkingen op tijd worden herkend en behandeld. U kunt er namelijk blind van worden.

Hoe langer u suikerziekte heeft, hoe groter het risico is op het krijgen van diabetische retinopathie. Ook als uw suiker, bloeddruk of cholesterol slecht gereguleerd zijn, heeft u een verhoogde kans op het krijgen van diabetische retinopathie. Verandering in uw hormoonhuishouding zoals tijdens de puberteit en zwangerschap heeft ook grote invloed op uw suiker. Laat in die periode uw ogen dan ook altijd extra controleren.

Diagnose

De diagnose diabetische retinopathie wordt gesteld door middel van algemeen oogheelkundig onderzoek. Soms is een aanvullend onderzoek als OCT (Optical Coherence Tomography) of FAG (Fluoresceïntie angiogram) nodig. Mensen met diabetes hebben ook een verhoogd risico op het krijgen van glaucoom en staar. Daarom is een algemeen oogheelkundig onderzoek heel belangrijk. Een onderzoek waarbij alleen foto’s gemaakt worden van uw netvlies is eigenlijk niet voldoende.

Behandeling

Als u suiker heeft, moet u ieder anderhalf jaar uw ogen laten controleren. Tenzij de oogarts gezegd heeft dat u vaker moet komen. De bloedvaatjes in uw netvlies kunnen namelijk verslechteren zonder dat u dat zelf in de gaten heeft. Daarbij is het heel belangrijk dat uw glucosewaarden in het bloed niet te hoog zijn of teveel veranderen. Dit geeft namelijk een verhoogde kans op het krijgen van diabetische retinopathie.

In een aantal gevallen moet diabetische retinopathie behandeld worden. Er kunnen bijvoorbeeld problemen ontstaan in het centrale gedeelte van het netvlies, zogenaamd macula-oedeem. Dit ontstaat ten gevolge van bloed of vocht in de gele vlek. Aan de hand van de OCT wordt u dan behandeld met anti-VEGF middelen.

Ook kunnen er in de overige delen van het netvlies bloedinkjes of lekkages ontstaan. Aan de hand van de FAG-foto’s zal de oogarts uw netvlies dan laseren met een ARGON-laser. Deze behandeling kan wat pijnlijk zijn. Maar zo kan wel worden voorkomen dat er verder schade aan uw netvlies ontstaat. Onbehandelde diabetische retinopathie leidt uiteindelijk altijd tot blindheid van het oog. Ook kan er als complicatie ernstig glaucoom (hoge druk) of staar ontstaan.