Verpleegkundigen lopen in de gang
Slokdarmkanker

Slokdarmkanker

Slokdarmexpertise centrum

ZGT heeft zich, om kwaliteit van zorg in onze regio te garanderen, gespecialiseerd in het behandelen van slokdarmaandoeningen en is een referentiecentrum voor andere ziekenhuizen. Dit betekent dat patiënten uit omliggende ziekenhuizen (Enschede, Hardenberg en Winterswijk) door hun huisarts of medisch specialist worden verwezen naar ZGT voor de behandeling van slokdarmkanker.

Binnen ZGT is veel expertise ten aanzien van aandoeningen van de maag en slokdarm. Naast de behandeling van slokdarm- en maagkanker vinden in ZGT ook tal van behandelingen plaats in verband met goedaardige aandoeningen van de maag of slokdarm. 

Patiënten kunnen in ZGT terecht voor second opinions (tweede meningen). Alle patiënten worden besproken in een regionaal multidisciplinair overleg. Ook zijn er goede contacten met ziekenhuizen buiten ons oncologisch netwerk; middels een supraregionaal MDO wordt specifieke expertise gedeeld.
In ZGT werken dan ook zeer ervaren professionals die goed op elkaar zijn ingespeeld

Kwaadaardige aandoening van de slokdarm

Slokdarmkanker is een kwaadaardige aandoening van de slokdarm, welke in Nederland jaarlijks bij ongeveer 2.500 nieuwe patiënten wordt vastgesteld. Na diagnose zal een traject van onderzoeken plaatsvinden. Een vertrouwd gezicht is daarin heel belangrijk. Daarom zijn de oncologieverpleegkundigen uw vaste aanspreekpunt in deze periode.

Voor uw situatie wordt samen met u de behandeling gekozen die het beste past. ZGT biedt:

 • Een operatie met onze Da Vinci Xi operatierobot.
 • Optimale behandeling door expertise vanuit verschillende deskundigheden in het behandelteam.
 • Verder profiteren patiënten bij de behandeling in ZGT van goede samenwerking met andere ziekenhuizen en onze actieve betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek, zodat we onze kennis en zorg constant kunnen verbeteren.

Ervaringen van patiënten en medewerkers

 • Icoon Oncologie

  Behandeling slokdarmkanker bij hoge leeftijd

  Een 80 jarige patiënt uit Rijssen geeft aan dat het heel goed met hem gaat. ‘Ik vind de perfecte begeleiding van dokter Kouwenhoven en alle chirurgen, artsen en verpleegkundigen heel bijzonder. Ik ben ze heel dankbaar dat ze zo goed voor mij...

  Lees verder
 • Verpleegkundig specialist Manon Dik

  "Steun, vertrouwen en antwoorden van een buddy"

  In Nederland krijgen per jaar 2.500 mensen de diagnose slokdarmkanker. In 2022 is ZGT gestart met het buddyproject. Een buddy heeft de behandeling van slokdarmkanker al enkele jaren achter de rug en geeft andere patiënten een steuntje in de rug.

  Lees verder
Bekijk alle ervaringen