
Longembolie
Een longembolie is een afsluiting van de longslagader door een bloedstolsel(trombus).
Sarcoïdose
Sarcoïdose is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in organen en weefsels zoals de longen, huid, ogen of gewrichten. De ontstekingen zitten het vaakst in de longen. Sarcoïdose komt het meest voor bij mensen tot 40 jaar.
Klaplong
De pleuraholte is de ruimte tussen de long en de binnenkant van de borstkas. Bij een klaplong is er lucht in de ruimte tussen beide longbladen gekomen, waardoor de long dichtklapt. De long kan dan niet meer goed meedoen met de ademhaling.
Longontsteking
Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Baby’s, ouderen, rokers, mensen met suikerziekte en alcoholisten hebben meer kans op een longontsteking.
Tuberculose
Tuberculose (tbc) is een ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en begint meestal in de longen.
Longkanker
Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De behandeling van longkanker hangt af van welk soort longkanker u hebt en in welk stadium de longkanker is.
Lees meer informatie hierover op de pagina van het oncologisch centrum
COPD
COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. Bij COPD hebt u ontstekingen in de longen Dit leidt tot ernstige benauwdheid.
Cystic fibrosis
Cystic fibrosis (CF) is een ernstige, aangeboren ziekte. Kenmerkend voor CF is dat de slijmvliezen een abnormaal taai slijm afscheiden. Dit veroorzaakt verstoppingen in met name de luchtwegen, de alvleesklier en de lever.
Astma
Bij astma is het ademhalen vermoeilijkt. Dit komt doordat de luchtwegen vernauwen omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal prikkels. Bij astma bent u niet altijd benauwd, maar hebt u last van astma-aanvallen. Vind hier meer informatie over astma.