gesprek in wachtruimte

Longembolie

Een longembolie is een afsluiting van de longslagader door een bloedstolsel(trombus).

Sarcoïdose

Sarcoïdose is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in organen en weefsels zoals de longen, huid, ogen of gewrichten. De ontstekingen zitten het vaakst in de longen. Sarcoïdose komt het meest voor bij mensen tot 40 jaar.

Klaplong

De pleuraholte is de ruimte tussen de long en de binnenkant van de borstkas. Bij een klaplong is er lucht in de ruimte tussen beide longbladen gekomen, waardoor de long dichtklapt. De long kan dan niet meer goed meedoen met de ademhaling.

Longontsteking

Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Baby’s, ouderen, rokers, mensen met suikerziekte en alcoholisten hebben meer kans op een longontsteking.

Tuberculose

Tuberculose (tbc) is een ernstige infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en begint meestal in de longen.

Longkanker

Longkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De behandeling van longkanker hangt af van welk soort longkanker u hebt en in welk stadium de longkanker is. Op de pagina Longkanker leest u meer informatie.

COPD

COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. Bij COPD hebt u ontstekingen in de longen Dit leidt tot ernstige benauwdheid.

Cystic fibrosis

Cystic fibrosis (CF) is een ernstige, aangeboren ziekte. Kenmerkend voor CF is dat de slijmvliezen een abnormaal taai slijm afscheiden. Dit veroorzaakt verstoppingen in met name de luchtwegen, de alvleesklier en de lever.

Astma

Bij astma is het ademhalen vermoeilijkt. Dit komt doordat de luchtwegen vernauwen omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal prikkels. Bij astma bent u niet altijd benauwd, maar hebt u last van astma-aanvallen. Vind hier meer informatie over astma.