Verpleegkundigen lopen in de gang

Een team van verschillende medisch specialisten zet zich in voor de best mogelijke aanpak tegen niercelkanker. Samen bekijken zij patiënten en zijn of haar onderzoeksgegevens vanuit de verschillende medische kanten.

 • urologen
 • radiologen
 • radiotherapeuten
 • internist-oncologen
 • pathologen
 • urologie oncologieverpleegkundigen

Internist-oncologen

Urologen

Coassistenten

Op de afdeling urologie/oncologie werken coassistenten. Dat zijn studenten geneeskunde die ervaring opdoen in het ziekenhuis. Heeft u bezwaar tegen de aanwezigheid van een assistent bij uw gesprek met de medisch specialist? Of heeft u bezwaar tegen een onderzoek door een coassistent? Laat dit dan gerust weten aan de verpleegkundige.

Arts-assistenten

Een arts-assistent is een arts die volledig bevoegd is (studie geneeskunde heeft afgerond) maar (nog) geen medisch specialist is. Bij afdeling urologie/oncologie werken arts-assistenten. Arts-assistenten werken altijd onder verantwoordelijkheid van de urologen. Zij werken op de polikliniek en de verpleegafdeling in ZGT.

Oncologieverpleegkundige urologie

De oncologieverpleegkundige is een algemeen verpleegkundige met een afgeronde vervolgopleiding urologie en oncologie. Zij is betrokken bij de zorg voor patiënten met een urologisch oncologische aandoening. Zij begeleidt u tijdens de onderzoeken, behandeling en nazorg. Spreekuren doet zij samen met, en onder verantwoordelijkheid van de uroloog. De oncologieverpleegkundige kan een eerste intakegesprek doen en is aanwezig bij de gesprekken over de uitslagen van onderzoeken. Ook geeft ze u meer uitleg over het behandelplan, uw keuzemogelijkheden, informatie over eventuele aanpassingen van levensstijl en patiëntenverenigingen. De oncologieverpleegkundige is altijd bereikbaar via het secretariaat. Ook voor niet direct medisch inhoudelijke vragen over uw ziekte. Die kunt u overigens ook stellen tijdens de zogenaamde follow-up. Dat zijn de controles na behandeling. Daarbij assisteert de oncologieverpleegkundige de uroloog.

Verpleegkundige/ doktersassistentes

Op onze polikliniek zijn altijd urologieverpleegkundigen en/of doktersassistentes aanwezig. U kunt bij hen terecht met al uw vragen.

Psychosociale begeleiding

Voor mensen die problemen ondervinden van de kanker en behoefte hebben aan begeleiding, zijn gespecialiseerde medewerkers aanwezig:

 • medisch maatschappelijk werkers
 • geestelijke verzorging
 • psycholoog
 • fysiotherapeut
 • diëtist

Als u de behoefte voelt, geef dat dan aan bij uw medisch specialist of oncologieverpleegkundige. Zij verwijzen u dan, in overleg met u, naar de juiste persoon.

Secretaresses

De secretaresses ontvangen patiënten, beantwoorden de telefoon, maken afspraken en zorgen voor de administratie op de polikliniek of afdeling.

Stagiaires

ZGT werkt mee aan de praktijkstages van een aantal opleidingsinstanties. Het kan dus zijn dat u te maken krijgt met stagiaires.