Verpleegkundigen lopen in de gang

Zaadbalkanker is, in vergelijking met andere kankersoorten, een weinig voorkomende vorm van kanker. Zaadbalkanker is goed te genezen door snelle inzet van de juiste behandeling. De behandeling van zaadbalkanker vindt plaats in het oncologisch centrum van ZGT. 

ZGT streeft voor iedere patiënt naar het best mogelijke behandelresultaat. De gevolgen van de behandeling, vooral die op lange termijn, worden tot het minimum beperkt om kwaliteit van leven te behouden. In de hele periode van onderzoek en behandeling van zaadbalkanker hebben patiënten een vast aanspreekpunt. De oncologieverpleegkundige staat voor u klaar. Zij zorgt ervoor dat uw vragen worden beantwoord en staat u bij als u dat wenst.

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker is in 95% van de gevallen een kwaadaardige groei van kiemcellen die het zaad produceren. Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Meestal gaat het om jongere mannen tussen 20 en 40 jaar. Zaadbalkanker komt ook op andere leeftijden voor.

Zaadbalkanker is goed te genezen, zeker als het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Ook bij uitzaaiingen is de genezingskans vaak gunstig, afhankelijk van hoe uitgebreid de uitzaaiing is. 

Hoe ontstaat zaadbalkanker?

Zaadbalkanker kan ontstaan vanuit verschillende cellen van de teelbal. Vaak ontstaat 95% van de tumoren vanuit de zaadcellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Deze tumoren worden daarom ook wel kiemceltumoren genoemd. Kiemceltumoren komen doorgaans voor in geslachtsorganen, zoals de teelbal. Een kiemceltumor kan ook buiten de geslachtsorganen ontstaan. Bijvoorbeeld in de buikholte of borstholte. Dit komt echter weinig voor.

Soorten cellen van de tumor

Kiemceltumoren van de teelbal worden onderverdeeld op grond van de soort cellen waaruit de tumor bestaat:

  • seminoom
  • non seminoom. Dit is een verzamelnaam voor alle andere kiemceltumoren dan het seminoom. Zoals embryonaal celcarcinoom, choriocarcinoom en teratomen/teratocarcinomen en dooierzaktumor.

Kanker bij jongvolwassenen
Binnen ZGT zien we jaarlijks enkele jongvolwassenen (tussen de 18 en 39 jaar) met zaadbalkanker. Klik hier voor meer informatie over kanker bij jongvolwassenen.