Wetenschap

Pioneers in Health Care: een boost voor het Twents voet model

Patiënten beter laten herstellen na een voetoperatie, dat is het doel van het onderzoeksteam achter het ‘Twents voet model’. Met een 3D-model van de voet, gemaakt op basis van MRI-scans en metingen, willen ze chirurgen helpen. Het model laat zien hoe de druk in de voet na een operatie verdeeld wordt, zodat patiënten sneller kunnen herstellen.

Ongeveer twee jaar geleden won het onderzoeksteam bestaande uit: drs. Wouter ten Cate (ZGT), dr. Elgun Zeegers (MST), ir. Edsko Hekman (UT), dr. Kilian Kappert (ZGT) en dr. Femke Schröder (UT/ MST) een PiIHC-voucher (Pioneers in Health Care).

Het winnen van de voucher gaf het onderzoeksproject een flinke duw in de rug. Chirurg Wouter ten Cate vertelt enthousiast: “Wat begon als een idee om beter te begrijpen hoe de voet werkt en voetwonden bij risicogroepen, zoals diabetespatiënten, te voorkomen, is nu uitgegroeid tot een samenwerking tussen verschillende vakgebieden. Dankzij de voucher hebben we niet alleen technische stappen gezet, maar ook ingenieurs, artsen en studenten bij elkaar gebracht.”  

Het begin van het model

Technisch geneeskundige, Kilian Kappert: “Dankzij de voucher konden we een onderzoeker voor zes maanden aannemen die de basis legde voor ons model. Dit model voert berekeningen uit met de computer en simuleert operaties aan de voet. Het voorspelt hoe de drukverdeling in de voet verandert na een operatie. Door dit te voorspellen, kunnen we het herstel na een voetreconstructie beter ondersteunen en versnellen.

Het is belangrijk dat het model simpel genoeg blijft om in de praktijk gebruikt te kunnen worden. Maar ook geavanceerd genoeg om betrouwbare resultaten te leveren. Dat is best een uitdaging.”

Twents voet model

Van theorie naar praktijk

Na deze eerste fase namen drie masterstudenten het stokje over. Elk van hen werkte aan een deelproject om de theorieën verder te testen en te onderbouwen. Een van de studenten richtte zich op het meten van de drukverdeling in de voet met een drukmat. Hiermee wordt gecontroleerd of het model klopt met de werkelijkheid. Het model is dus niet alleen een theoretisch idee, maar ook nuttig in de praktijk. En zorgt ervoor dat het herstel na een voetreconstructie beter kan worden ondersteund.

Voetwonden voorkomen

“Het belangrijkste doel van ons onderzoek is het voorkomen van voetwonden”, vervolgt Kilian. “Vooral bij diabetespatiënten, waar deze wonden een groot probleem zijn. Piekdruk op bepaalde plekken in de voet is de belangrijkste oorzaak van deze wonden. Ons model richt zich dan ook op het voorspellen en voorkomen van die piekdruk.”

We besteden extra aandacht aan complexe voetproblemen, zoals Charcot-voeten (waarbij botten verzwakken en vervormen), artrotische of neurologische afwijkingen. Deze aandoeningen maken het voorspellen van drukverdelingen extra lastig, maar juist hierbij kan het model een grote impact hebben.

Subprojecten en samenwerking

De voucher heeft ook geleid tot verrassende nevenprojecten. Een belangrijk project richt zich op het verzamelen van data van gezonde voeten, die als referentie dienen. “Om de twee weken werken we samen met masterstudenten van zowel de Universiteit Twente als MST in Enschede. Deze kruisbestuiving tussen ingenieurs en artsen levert niet alleen frisse inzichten op, maar biedt ook praktische voordelen zoals toegang tot het 3D-lab van het MST”, aldus Wouter. 

Daarnaast is er een aanvullend project ontstaan voor de diabetische voet. Samen met studenten onderzoeken we hoe de technische inzichten uit het model gebruikt kunnen worden bij specifieke voetoperaties.

Uitdagingen

Wouter: “Hoewel de voucher ons al veel heeft gebracht, liggen er nog uitdagingen. Financiële en organisatorische hobbels moeten worden overwonnen om het project structureel voort te zetten. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid van een fellowship of andere subsidies, zodat we promovendi kunnen aanstellen en ons werk kunnen uitbreiden.

Het project heeft de onderzoekers ook verrassende inzichten gebracht. Zoals Wouter het treffend zegt: “De voet is veel complexer dan ik dacht. Er komt zoveel bij kijken, maar het model helpt om alles beter te begrijpen.”

Kilian voegt hieraan toe: “De sleutel tot succes is eenvoud: het model moet praktisch zijn. Als iets te ingewikkeld wordt, zoeken we naar manieren om het eenvoudiger te maken.”

Veuroet blieven kieken

Uiteindelijk draait alles om het verbeteren van de zorg voor patiënten. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het Twents voet model in de komende jaren ervoor zal zorgen dat de kans op voetwonden afneemt en patiënten beter kunnen lopen.

Het winnen van de PIHC-voucher was en belangrijke eerste stap, maar het pionieren gaat door. De onderzoekers blijven leren, innoveren en kijken altijd vooruit.

Over PiHC

Een beperking in de huidige medische zorg die vraagt om een technische oplossing. Of een innovatieve technologie die ook goed in de zorg gebruikt kan worden. Bij dit soort ideeën vinden de Pioneers in Health Care elkaar. Dit zijn enthousiaste mensen die met veel passie aan vernieuwing en verbetering in de zorg willen werken.

Met het Pioneers in Health Care Innovatiefonds stimuleren de Universiteit Twente, Saxion, Medisch Spectrum Twente, Deventer Ziekenhuis en ZGT dit enthousiasme en de duurzame samenwerking tussen de wereld van de nieuwe technologie en de medische praktijk.