Meisje met beer

Bij astma is er sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Ongeveer één op de tien kinderen heeft hier last van. Door de ontsteking worden de slijmvliezen in de luchtwegen dikker. Spiertjes rondom de luchtwegen trekken samen en de slijmvliezen gaan meer slijm en vocht produceren. Daardoor wordt de doorgang voor de lucht kleiner dan normaal. Hierdoor ontstaan verschillende klachten zoals benauwdheid, piepen en hoesten.

Onderzoek en behandeling

De huisarts kan kinderen met luchtwegproblemen doorverwijzen naar de kinderastmapoli van ZGT. De kinderarts kan vaststellen of er sprake is van astma of dat er een andere oorzaak is voor de klachten. Zo nodig zal er aanvullend onderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld allergietesten of longfunctieonderzoek. U wordt geïnformeerd over de ziekte en de behandeling, vaak met pufjes via een inhalator of een voorzetkamer. De astmaverpleegkundige zal u uitleg geven over het gebruik van inhalatie medicatie.

Luchtwegallergieën

Astma komt vaak samen voor met luchtwegallergieën (o.a. boompollen, graspollen, huisstofmijt of huisdieren). Contact met allergenen geeft klachten van loopneus, jeukende ogen, huiduitslag of benauwdheid/piepen. De behandeling bestaat uit het vermijden van allergenen, symptoombehandeling met medicijnen of immunotherapie. De astmapoli onderzoekt of een behandeling met injecties of tabletten zinvol is.

Astmaspreekuur

De kinderastmaverpleegkundige heeft een eigen astmaspreekuur en is bereikbaar via het secretariaat kinderpolikliniek ZGT. Telefoonnummer 088 - 708 3120 via e-mail kinderastmapoli@zgt.nl

Ziekenhuislocatie Almelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener

 • Spreekuren

  De polikliniek is dagelijks telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 en van 13.30 tot 15.30 uur.

 • Bezoektijden

  Ouders/verzorgers de hele dag.  

  Broertjes en zusjes tot uiterlijk 20.00 uur op de kamer van de patiënt. Helaas is het niet toegestaan te verblijven in de speelkamer of buiten op het speelplein.

  In overleg met ouders/verzorgers en verpleging zijn andere bezoekers welkom van 16.00 -20.00 uur. En in het weekend en op feestdagen van 10.30 - 11.30 uur. 

 • Polikliniek 0.11 Bekijk route
 • Verpleegafdeling 0.11 tijdens kantooruren, 0.12 tijdens avond-, nacht- en weekenduren Bekijk route

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Kindergeneeskunde, polikliniek & afdeling kind en tiener

 • Bezoektijden

  Bezoektijden: In overleg met kind en ouder

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo