Opname op onze verpleegafdeling

Het kan zijn dat een kind wordt opgenomen op onze verpleegafdeling. Hier hebben wij zowel in Almelo als Hengelo een speciale kinderafdeling voor. Soms is het nodig om één of meer nachten bij ons te slapen, dat is meestal op onze kinderafdeling in Almelo. Voor volwassenen zijn afdelingen ingedeeld op specialisme of aandoening. Bij de kinderafdeling geldt dit niet; alle kinderen tot 18 jaar worden hier opgenomen.

Kamers 

Wij hebben één-, twee-, drie- en vierpersoonskamers, voorzien van een voornaambordje op de deur. Voor iedereen is er een iPad, voor televisiekijken en internetten. Voeding en luiers voor kinderen in alle leeftijden is aanwezig. Er mag altijd een ouder blijven slapen. Voor hen hebben wij een ouderkamer, om even alleen te zijn, te lezen, televisie te kijken of koffie te drinken. Ouders krijgen ontbijt en een lichte lunch en kunnen tegen betaling ook een uitgebreide lunch of warme maaltijd krijgen tijdens hun verblijf.

Speelkamer

In de speelkamer kan uw kind allerlei activiteiten doen zoals knutselen, spelen en computeren. We houden zoveel mogelijk rekening met de interesse en de mogelijkheden van uw kind.

Om kinderen spelenderwijs wegwijs te maken in ZGT liggen er in de speelkamer Beterboeken. De kinderen mogen een  boek meenemen. Er is een boek voor kinderen van 3 tot 6 jaar en een boek voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Het boek vertelt in beeld en woord iets over de afdeling en biedt ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. Met deze voorlichting kunnen kinderen op hun gemak gesteld worden. En de kleurplaten/spelletjes bieden hen afleiding en rust.

Snoezelkamer

Snoezelen is een activiteit waarbij met zintuiglijke prikkels en ontspanning contact met het kind gestimuleerd kan worden. Snoezelen heeft vaak een positieve uitwerking op onrustige of gespannen kinderen. Snoezelen is een fijne bezigheid voor zowel het kind als de ouder of verzorger om even te vergeten dat je in het ziekenhuis bent. De snoezelkamer is ingericht met zachte materialen en rustige kleuren, een geluidsinstallatie met ontspanningsmuziek, bubbelunit, sterrenhemel en vloeistofprojector.

Ouderkamer

U bent graag zo veel mogelijk bij uw kind in het ziekenhuis. Maar dat is zowel voor u als uw kind best belastend. Het dan prettig als u zich even kunt terugtrekken. Dat kan in de ouderkamer. 

Cliniclowns en Regenboogboom

Voor verdere ontspanning zijn er onder andere:

Medewerkers op de afdeling

Op de afdeling zijn dag en nacht kinderverpleegkundigen aanwezig die uw kind goed in de gaten houden. U kunt op elk gewenst moment met de afdeling bellen om te horen hoe het met uw kind gaat. De zaalarts of de kinderarts komt dagelijks kijken hoe het met uw kind gaat.

De medisch pedagogisch zorgverleners coachen, begeleiden en adviseren ouders en kinderen. Ze zijn gespecialiseerd in het gedrag van kinderen. De medisch pedagogisch zorgverlener houdt rekening met de leeftijd en de ontwikkeling van uw kind. De belevingswereld en wensen een kind zijn hierin heel belangrijk. Ze kijken goed naar wat uw kind fijn vindt en hoe ze dat kunnen inzetten om een opname, polikliniekbezoek of behandeling minder spannend te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een positief taalgebruik. Ook levert de medisch pedagogisch zorgverlener een bijdrage aan het formuleren en uitvoeren van behandelplannen.

Bezoektijden

  • Ouders/verzorgers mogen 24 uur per dag aanwezig zijn.
  • Broertjes en zusjes zijn welkom tot 20.00 uur.
  • Overige bezoekers zijn welkom tussen 16.00 uur en 20.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen is er een extra bezoekmoment van 10.30 uur tot 11.30 uur.

Bezoek ontvangen is leuk, maar permanent bezoek hebben tijdens de bezoektijden kan heel vermoeiend zijn. Dit is iets om rekening mee te houden. Er mogen maximaal 2 bezoekers tegelijk komen.