Operatieassistent

Opleiding operatieassistent

Als operatieassistent maak je deel uit van een operatieteam waarin ieder zijn eigen taken heeft. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding van de operatie en je zorgt ervoor dat de arts in zo goed mogelijke omstandigheden opereert. Tijdens de operatie kun je drie verschillende taken invullen: het instrumenteren, het omlopen en het assisteren. Als instrumenterende beheer jij het instrumentarium en zorg jij dat de operateur de juiste benodigdheden aangereikt krijgt tijdens de operatie. Verder werk jij nauw samen met de omloop en de assisterende. Als omloop ben jij de schakel tussen het steriele en onsteriele veld. Je hebt overzicht en houdt nauwlettend in de gaten wat er zich tijden de ingreep afspeelt. Je voorziet de instrumenterende van de benodigde medische steriele hulpmiddelen. De assisterende operatieassistent helpt de arts bij het operatieproces door mee te opereren en het operatiegebied te presenteren en overzichtelijk te houden.

Opleiding

Bij zowel de HBO-V als de HBO V G&T opleiding binnen Saxion, bestaat de mogelijkheid om in het 3de en 4de leerjaar de OK-route te gaan volgen. Hiervoor dien je te solliciteren naar een opleidingsplek binnen één van de aangesloten ziekenhuizen, waar ZGT er 1 van is. Gedurende de OK-route werk je 4 dagen per week en volg je 1 dag per week lessen bij het Saxion. Voor meer informatie over het theoretische gedeelte van de opleiding verwijzen wij jou naar de site van Hogeschool Saxion, waar wij een samenwerkingsovereenkomst mee hebben. Voor meer informatie over het praktijdgedeelte van de opleiding verwijzen wij jou naar de praktijkcoördinatoren van het operatiekamercomplex van ZGT, via opleidingoa@zgt.nl. Je kunt jouw vragen stellen aan Tessa Kruiper en/of Chantal Valentien.

Ben jij in bezit van een HBO V, dan wel HBO V G&T diploma en werk jij reeds binnen ZGT? Dan is zijinstroom ook een optie. Deze aanvragen worden individueel behandeld, in overleg met het Saxion.

Wanneer kom je in aanmerking?

  • Je hebt een HAVO of VWO profiel met natuur & gezondheid of je beschikt over een mbo-4 niveau opleiding in de sector zorg en techniek.

Erkenning

ZGT is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO)

Kosten

Gedurende je opleiding ben je in dienst van ZGT.

 

 

 

Ziekenhuislocatie Almelo ZGT Academie

  • Opmerkingen

    ZGT Academie heeft routenummer 6.2

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo ZGT Academie

  • Opmerkingen

    Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer.

    Wij zijn te vinden in kamer 312.

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo