OperatieassistentOperatieassistentOperatieassistent

Zorginnovatiecentrum: een unieke leerervaring voor Saxion studenten bij ZGT

ZGT is een Topklinisch opleidingsziekenhuis. Als erkend opleidingsziekenhuis hechten we veel waarde aan de opleiding en ontwikkeling van onze professionals. De oprichting van het Zorginnovatiecentrum (ZIC), waar verpleegkundigen en studenten gezamenlijk werken aan zorgverlening, onderwijs, innovatie en onderzoek, speelt hierin een belangrijke rol. Het ZIC biedt een gestructureerde aanpak voor studiebegeleiding en draagt zo bij aan kwaliteitsverbetering binnen de afdelingen.

Voor Saxion studenten biedt het ZIC bij ZGT een unieke kans om hun opleiding te verrijken met praktijkervaring en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan zorginnovatie en kwaliteitsverbetering. Door de intensieve samenwerking en gestructureerde begeleiding binnen het ZIC, kunnen studenten zich ontwikkelen tot deskundige en innovatieve zorgprofessionals, klaar om de uitdagingen van de moderne gezondheidszorg aan te gaan. In dit interview vertellen studenten Hogeschool Saxion: Iris te Rietstap en Imko Smies, over hun ervaringen met het ZIC.

Leren en innoveren

Hbo-V studenten Iris en Imko hebben 20 weken stagegelopen op de cardiologieafdeling van ZGT. Tijdens deze periode werkten ze nauw samen met medestudenten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. De ZIC-stagiaires werkten drie dagen per week op de afdeling, één dag aan schoolse opdrachten en hun onderzoek en bespraken elke vrijdagochtend hun voortgang en onderzoek met de praktijkbegeleider van Saxion.

“We leren van en met elkaar.”

Onderzoek op de praktijkvloer

Een van de leukste dingen aan stage lopen bij het ZIC is dat je onderzoek echt een verschil maakt op de afdeling. Het werk van de studenten belandt niet in een la, maar helpt de zorg beter te maken. Iris: “Ik ontdekte dat patiënten met hartfalen vaak terugkomen door vochtophoping. Er bleek een behoefte voor handvatten om dit makkelijker bespreekbaar te maken met de patiënt. Mijn onderzoek richtte zich hierop en de I-HARP methode bleek een goede gesprekswijzer te zijn. Het maakte mijn stage extra leerzaam en verbeterde ook nog de zorg.”

Kick-off

Elke nieuwe ZIC-groep ontmoet de vorige groep tijdens een kick-off sessie. Imko hoorde zo over het onderzoek van Iris: “Ik was meteen geïnteresseerd,” vertelt hij. “Ik wilde hiermee verder en maakte een implementatieplan, focuste op deskundigheidsbevordering en voerde nieuwe gesprekken. De voorgestelde I-HARP tool bleek te groot om te gebruiken, dus kozen we voor een klinische les om het eenvoudiger te maken. Ik introduceerde een bestaande poster. Deze helpt bij het kiezen van de juiste gesprekstechniek en hangt nu in onze koffieruimte aan de muur.”

Leuke en leerzame innovatiedagen

"Tijdens de wekelijkse innovatiedag werken we aan onze opdrachten," vertellen de studenten. "We zitten dan in de mediatheek van ZGT, perfect om geconcentreerd te werken. En met vragen kunnen we meteen bij iemand van de afdeling terecht. Elke vrijdagochtend komen we met alle ZIC-stagiaires en praktijkbegeleider samen. Zo leren we van en met elkaar. Ook kregen we op vier vrijdagmiddagen klinische lessen en presentaties van medewerkers van ZGT over bijvoorbeeld wondzorg en palliatieve zorg. Tijdens onze leerwerkstage bij ZGT hebben we ontzettend veel geleerd." De gestructureerde begeleiding en doorlopende onderzoek- en innovatielijn bevorderde niet alleen de kwaliteit van hun werk, maar ook hun ontwikkeling als zorgprofessionals.

Gerelateerde artikelen in deze serie